reklama

Pevnost Boyard leží mezi ostrovy Aix a Oléron u západního pobřeží Francie a její stavba trvala dlouhých 27 let, nepočítaje osmnáctileté přerušení výstavby. Ačkoliv se začala budovat za vlády Napoleona za účelem ochrany pobřeží, po dokončení její účel pozbyl kvůli zastaralému vybavení smyslu. Na konci 19. století proto byla přebudována na vězení a po několika letech ji francouzská armáda opustila. 

Pevnost chátrala až do roku 1990, kdy odstartoval první ročník soutěže Pevnost Boyard, která si získala srdce milionů diváků po celém světě. Nesmírně populární byla i u nás a nenajdete snad nikoho, kdo by neviděl alespoň jeden díl. Pravda, sledovat místy toporné překlady francouzských, amerických a dalších týmů nebylo v devadesátých letech minulého století vždy příjemné, nic podobného ale zkrátka na trhu nebylo. A ve srovnání s Kolotočem, Riskuj a dalšími výkvěty české soutěžní scény zde šlo především o akci podtrženou skvělou hudbou a honosnými kulisami.

Od té doby uplynula řada let a koncept soutěže se dočkal mnoha změn, její princip ale zůstává stále stejný. Skupina pěti soutěžících se potýká s úkoly jednou zaměřenými na fyzičku, jindy na logiku, obratnost, hbitost, nechybí ale ani úkoly, v nichž soutěžící překonávají gravitaci, rotaci, či zkrátka sami sebe a svůj strach. Po získání pěti klíčů začíná hon za indiciemi, které týmu pomohou odkrýt finální slovo odemykající poklad pevnosti, který promění soutěžící v peníze a ty putují na dobročinné účely. Vcelku jednoduchý princip měl pouze jednu vadu na kráse - chyběli v něm Češi.

To se televize Prima rozhodla změnit a s pomocí nestárnoucího Jana Rosáka v podobě otce Fury získala Pevnost Boyard pro deset týmů z České republiky, které pevností provází Libor Bouček. Fanoušci původních dílů uvítají přítomnost Paklíče, Kebuleho, či Felindry, zbytek obsazení je ale kompletně v režii Čechů. Konkrétně v prvním díle se představil soutěžní tým ve složení Jakub Prachař, Vojta Kotek, Jan Dolanský, Kristýna Leitnerová a Hana Kynychová. 

Velkou předností soutěže je fakt, že jde o jeden z nejznámějších zahraničních soutěžních pořadů vysílaných u nás. A právě na to televize Prima zřejmě sázela, když se mezi pavouky a hady rozhodla poslat padesátku českých celebrit. Avšak ve chvíli, kdy členové týmu vstoupí do soutěžních komor, je prakticky jedno jestli se jedná o populární osobu nebo o neznámého člověka. Důležité je, zda si s úkolem poradí a vytoužený klíč/indicii získají, nebo jednoduše pohoří. 

Poslat partu Čechů do pevnosti a splnit dětský sen jak jim, tak divákům, rozhodně není špatný nápad. Nasnadě je ale otázka, jestli nepřišel ve špatné době. Televize jsou přehlceny soutěžemi a reality show a najít něco nového je sice těžké, ale ne nemožné. Recyklace roky staré zábavy proto nemusí být vždy šlápnutím vedle, výsledný produkt ale musí diváka zaujmout a hlavně bavit. 

Česká pevnost Boyard sází na nostalgii a známé tváře, méně už na hysterii a nesmírně náročné úkoly, i když tady by soutěžící zřejmě nesouhlasili. Příjemnou novinkou jsou smysluplné hádanky otce Fury a celkově se na tuzemskou verzi dívá přecijen lépe, než na její zahraniční klony či originál. Že by ale šlo o trhák, který v sobotu večer přilepí národ k obrazovkám, se také říci nedá.

Celkové hodnocení: 65 %

PEVNOST BOYARD

Soutěžní / Dobrodružný
Česko, 2016, 10x55 min

Režie: Michael Čech
Scénář: Libor Bouček, Roman Buťa
Hrají: Libor Bouček, Jan Rosák, André Bouchet, Anthony Laborde, Monique Angeon, Agáta Prachařová, Jakub Prachař, Leona Machálková, Vendula Pizingerová, Vanda Hybnerová, Kateřina Neumannová, Vojtěch Kotek, Jakub Kohák, Ondřej Brzobohatý, Petr Vacek, Miroslav Šimůnek, Tomáš Kraus, Viet Anh Doan, Kristýna Leichtová, Jan Dolanský, Eva Perkau,...