Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO by vyhrálo volby, ČSSD ztrácí více než 10 procent

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle aktuálního průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi by parlamentní volby nyní vyhrálo hnutí ANO s 29,5 procenta hlasů. ČSSD by skončila na druhém místě s 18 procenty. Lidovci se s pěti procenty drží přesně na hranici nutné pro vstup do Sněmovny.

Obě vedoucí strany od července mírně posílily. Do Sněmovny by se dostaly také opoziční KSČM s 11 procenty hlasů, ODS s 9,5 procenta a TOP 09 s 6,5 procenta.

Před branami Sněmovny by zůstali zelení, piráti či hnutí Svoboda a přímá demokracie vedené nynějším poslancem Tomiem Okamurou, které by podle TNS Aisa volilo shodně 3,5 procenta lidí. Ani Úsvitu, který nyní zastoupení v dolní komoře Parlamentu má, by tříprocentní podíl voličů na zisk mandátů nestačil.

Podle červencového průzkumu Medianu by vyhrálo hnutí ANO s 25,5 procenta hlasů oproti druhé ČSSD s 21 procenty a podle červnového průzkumu STEM opět ANO, tentokrát s 29,2 procenta, oproti ČSSD s 18,4 procenta.

Červnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění ale postavil na první místo ČSSD se ziskem 24,5 procenta hlasů, ANO ministra financí Andreje Babiše by získalo 23,5 procenta.

Témata:  volební preference průzkumy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy