Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zastavila pochod demonstrantů na Hrad. Nepustili ani Kalouska

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Stovky protestujících proti čínské lidskoprávní politice, kteří odpoledne protestovali na Kampě, se dožadují vstupu na Hradčanské náměstí.

Připojit se chtějí i ti, co přišli na tichý protest na Pohořelec, kam byla akce původně naplánovaná na Hradčanské náměstí odsunuta kvůli uzavření prostoru. Organizátoři akce mají uzavření náměstí až do půlnoci za nesmyslné, protože čínská delegace na Hradě už není přítomna.

S demonstranty se během pochodu na Hradčany sešel předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jednal také s policisty, kteří brání průvodu v cestě na Hrad. Předseda TOP 09 držel v ruce tibetskou vlajku. Lidé skandovali "Máme na to právo!". Kalousek jim odpovídal "Máte na to právo". "Já a europoslanec Jaroslav Štětina jsme požádali bezpečnostní složky, abychom mohli projít, protože jsme státní činitelé a žádná represivní moc nám nesmí bránit ve svobodném pohybu," řekl protestujícím za bouřlivého potlesku.

Kromě Kalouska je v čele demonstrantů také pořadatel tichého shromáždění protibetský aktivista a bývalý politik Martin Bursík nebo někdejší politik Michael Kocáb.

Témata:  návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy