Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinář má jasno: Ruští špioni jsou totálně neschopní

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Praha - Americký novinář Erik Best se podivuje nad neschopností ruských špionů. Nepopírá, že svou práci odvádějí dobře, zanechávají ale po sobě stopy.

"V článcích o úniku 20 tisíc emailů amerických demokratů, jako třeba ve Financial Times, žurnalisté zdůrazňovali profesionalitu ruských hackerů, ale citovali zdroje uvádějící, že pachatelé byli zcela určitě Rusové," píše na svém webu FS Final Word Best.

Přiznává, že patří sice mezi nejlepší hackery na světě, ale nechali po sobě v kódování malwaru poznámky v ruštině. "Výroční zpráva BIS vzbuzuje podobný dojem. Ruští a čínští špióni všechno ovlivňují, nebo se o to alespoň snaží, avšak BIS dokáže sledovat každý jejich krok," pokračuje novinář.

Podotkl, že ve své nejnovější zprávě BIS zvyšuje sázky a obviňuje ruské zpravodajské služby ze snahy dostat se k českým a evropským dotacím. "Kdo jsou české „nastrčené osoby", které s tím Rusům pomáhají, a byly úspěšné?" ptá se a upozorňuje, že BIS nedává žádné odpovědi.

"Zdá se, že Rusové a jejich čeští pomocníci jsou vždy právě tak neschopní, aby za sebou zanechali stopy, ale právě tak chytří, aby se nikdy nenechali chytit," uzavřel.

Témata:  Erik Best Rusko špionáž

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy