Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce vystoupení Česka z NATO. Do voleb míří s peticí

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - KSČM bude před krajskými a senátními volbami šířit petici za referendum o vystoupení Česka z NATO a zákaz případného vyslání českých vojáků na hranice s Ruskem.

"NATO považujeme za válečnický pakt, který šíří chaos a destabilizuje regiony v celém světě," uvedla poslankyně a předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová. Podle textu petice prý NATO rovněž může za humanitární pohromy a "živí teror a migrační vlny".

Petice také žádá vládu, aby nepřipustila "rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území". Petiční výbor tvoří mimo jiné spisovatelka Lenka Procházková, režisér Zdeněk Troška, europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček nebo mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Kampaň k senátním volbám v Praze bude podle Semelové opřena o práci zastupitelů.

Kandidáty jsou v Praze 11 ekonomka a předsedkyně kontrolního výboru Prahy 10 Jana Čunátová, která by mimo jiné chtěla do ústavy vrátit právo na práci. Lektorka bulharštiny Ludmila Nedělková se chce zaměřit na sociální problematiku a potírání kriminality v Praze 10. Zastupitel Prahy 17 Pavel Franěk, bývalý ředitel odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj, se chce zasazovat mimo jiné o lepší čerpání peněz z fondů EU. Do Senátu bude kandidovat v Praze 6.

Témata:  KSČM Marta Semelová Volby 2016

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy