Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek zaútočil na Babiše: Obdivuje praktiky Třetí říše

Miroslav Kalousek /TOP 09/
Miroslav Kalousek /TOP 09/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - "I když se trapně vymlouvá, je výrok autentický. Pokud ho premiér do úterka neodvolá, musí o tom jednat sněmovna." Tak reagoval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek na údajný výrok ministra financí Andreje Babiše (ANO), který uvedl, tábor v Letech nebyl koncentrační, ale pracovní.

"Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl podle serveru Aktuálně.cz ministr. Kalousek o autentičnosti výroku ale nepochybuje.

"Zaprvé ho nepopřel, zadruhé to potvrzují redaktoři Aktuálně. A znovu říkám, on sám to nepopřel, jenom to omlouvá tím, že je to vytržené z kontextu. Já nevím, jak chcete vytržením z jakéhokoliv kontextu omluvit větu, která zjevně obdivuje, jak to ten Himmler dobře dělal a jak mu to šlo," řekl Kalousek České televizi.

"Víte, ono vedle popírání holocaustu, které tam zjevně je, protože to samozřejmě byl zrůdný koncentrák, odkud se posílali lidé do Osvětimi ke zplynování, tak vedle toho je tam také ten zjevný obdiv k praktikám Třetí říše. Když někdo nepracoval tak, jak jsme si představovali, šup, šup a byl tam, fungovalo to. Ono to čistě technicky opravdu fungovalo, 90 % českých Romů zahynulo během romského holocaustu. Ale my si musíme položit otázku, zda chceme, aby člověk, kterému ta praktika zjevně imponuje, jestli chceme, aby reprezentoval českou politiku doma i v zahraničí," dodal.

"Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout," reagoval Babiš na sociální síti. To ale Kalouskovi nestačí. "On tento výrok nepopřel. A ten výrok je dnes veřejný nejenom u nás, ale i v zahraničí. Výrok, jak bylo hrozně fajn, že když někdo nepracoval, tak šup - a byl v koncentráku. Tam je zjevný obdiv k praktikám Třetí říše, jak se uměla vypořádat s romskou otázkou. Prostě řídili stát jako firmu, vypořádali se s tím takto, a ono jim to fungovalo. Ten výrok takhle zní, ten výrok, dokonce jsem přesvědčen, byl takhle myšlen. Ať byl řečen v jakémkoliv kontextu. To je nepřijatelné," uvedl Kalousek.

Pro nás je to tak nepřijatelné, že si myslíme, že by minimálně sněmovna měla říct, že nechce, aby takový člověk reprezentoval Českou republiku. Jestli si to přeje pan premiér a pan Bělobrádek, tak to tak asi bude, protože budou mít většinu. Ale znovu opakuji, ten výrok je, ať byl řečen v jakémkoliv kontextu, obludný především tím, že obdivuje tu praktiku Třetí říše. A to, ať byl řečen v jakémkoliv kontextu," pokračoval Kalousek.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy