Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD může mít sedmi hejtmanů, ANO na čtyři, lidovci a komunisté po jednom

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Agentura Phoenix research on-line provedla unikátní výzkum aktuálních voličských nálad před blížícími se krajskými volbami. Aktuální měření bylo provedeno na vzorku 9 308 respondentů ve dnech 1. 8. – 27. 8. 2016.

Největší podpoře voličů v krajích se v srpnu těší ČSSD, která získala v souhrnu nejvíc preferencí, a to celkem v sedmi krajích – v Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Oproti srpnovému měření však ČSSD zaznamenala ve všech regionech procentuální pokles obliby a ztratila vedení ve Středočeském a Zlínském kraji.

Hnutí ANO 2011 Andreje Babiše pak vítězí ve čtyřech krajích – Plzeňském a Olomouckém kraji, oproti předchozímu výzkumu voličských nálad nově vede ve Středočeském kraji a těsně i v Libereckém kraji.

Prvenství ve zbývajících dvou krajích si mezi sebou rozdělili lidovci a komunisté. KDU-ČSL boduje ve Zlínském kraji a KSČM v Ústeckém kraji.

Úspěšná jsou i lokální hnutí spolupracující s komunálními politiky a představiteli KDU-ČSL. V Královéhradeckém kraji skrze Koalici pro Královéhradecký kraj a Pardubickém kraji skrze Koalici pro Pardubický kraj dosáhla i na stříbrnou příčku sympatií potencionálních voličů.

Za pozornost rovněž stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, kdy v řadě krajů se umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami. Vedení v Libereckém kraji atakují Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a umísťují se těsně za hnutím ANO.

Na symbolicky bronzovém místě v Plzeňském kraji boduje Koalice pro Plzeňský kraj, v Jihočeském kraji pak Jihočeši2012, ve Středočeském kraji zase Starostové a nezávislí (STAN). 

Naopak poměrně nízkou podporu napříč kraji doposud získávají kritická a protestní hnutí, která si často vetkla za téma "protiimigrační program". S jedinou výjimkou, v rámci volební koalice v Ústeckém kraji, kde Národní socialisté – LEV21 a Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) oslovili 6 procent respondentů. Celkově však v dalších regionech obsazují spíše závěrečná místa potencionálních voličských sympatií.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) hejtmani volební preference

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy