Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Zlíně hořelo sídliště: 95 evakuovaných

Zlínské sídliště Jižní Svahy
Zlínské sídliště Jižní Svahy
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Zlín - V noci na dnešek vypukl požár na schodišti výškové budovy na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně, evakuováno muselo být 95 osob. Kouře se nadýchalo 13 lidí, čtyři z nich skončili v nemocnici.

"Nejhůře dopadli dva policisté, kteří při požáru zasahovali. V ohrožení života však nebyl nikdo ze zraněných," řekl mluvčí krajské zdravotnické záchranné služby Petr Olšan. Podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové policisté evakuovali obyvatele. "Nyní jsou již doma bez jakýchkoli následků," uvedla Kozumplíková.

Policisté na místo přijeli dříve než hasiči. Požár byl hlášen krátce po 22:00 jako zakouření chodby v sedmém patře výškové budovy s 360 byty. Hasiči zjistili, že začala hořet dřevěná jednolůžková postel s matrací umístěná na vedlejším schodišti mezi pátým a šestým patrem dvanáctipatrové budovy.

S požárem si hasiči poradili v několika minutách, během něj se ale uvolnilo značné množství zplodin hoření, které zasáhly všechna vyšší patra, uvedl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil. Kouře bylo tolik, že v některých místech hasiči neviděli na větší vzdálenost, než je jeden metr.

Hasiči proto evakuovali obyvatele z míst nejintenzivněji zasažených kouřem. Z domu muselo 95 lidí, dalších několik desítek v méně zakouřených částech zůstalo na balkonech svých bytů.

Okolnosti vzniku požáru a výši způsobené škody zjišťují vyšetřovatelé. Podle Kozumplíkové požár způsobil škodu minimálně půl milionu korun. Policie událost vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti se sazbou dva až pět let vězení.

Témata:  Zlín požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy