Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recidivista Adolf Doležal si odpyká výjimečný trest. Dostal 25 let

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Recidivista Adolf Doležal (65) si musí odpykat 25 let za mřížemi. Úhrnný trest mu dnes pravomocně potvrdil odvolací senát Vrchního soudu v Praze.

"Ve výkonu trestu se nenapravil a nehodlá se napravit. Relativně brzy po propuštění se dopouštěl další trestné činnosti," zdůvodnil uložení výjimečného trestu předseda soudního senátu Jiří Lněnička.

Doležal, jehož převýchova je podle znalců v podstatě vyloučena, přepadl v březnu 2013 před obchodním domem IKEA společně s dalším recidivistou Janem Čechem vůz bezpečnostní agentury Loomis. Muži měli policejní uniformy a maskovali se kuklami. Doležal vypálil na dodávku, která převážela 13 milionů korun a svážela tržby, dávku ze samopalu. Jedna ze střel pronikla až do auta, posádce se však podařilo ujet i s penězi.

Před nepodařeným přepadením uloupili Doležal s Čechem peníze i zboží z herny ve Voticích. Předtím společně kradli traktory z areálů zemědělských družstev a dopustili se také nedovoleného ozbrojování. Čech si odpyká 12 let.

"Nedočetl jsem se v rozsudku jediné pravdivé souvětí. Všechno je mystifikace od A do Z," hájil se u odvolacího zasedání Doležal. V soudní síni ho střežila eskorta těžkooděnců, protože ačkoliv se muž pohybuje obtížně a o berlích, ve věznici figuruje na seznamu nebezpečných vězňů. Navíc čelí obžalobě z přípravy vraždy Ondřeje Voráče, který ho usvědčil ze zosnování loupeže na Zličíně.

Média začala o Doležalovi rozsáhleji informovat poté, co ještě pod svým původním jménem Pavel Čech přepadl spořitelnu na Berounsku a společně s komplicem smrtelně zranil pokladní. Soudy mu za to uložily 14 let. Později sice dosáhl přerušení výkonu trestu kvůli operaci srdce, brzy však za mříže putoval znovu. Státnímu zástupci totiž poslal urážlivý dopis a na úřadech se po přejmenování domáhal vydání nového pasu. Panovala tedy obava, že by mohl utéct do ciziny.

Témata:  přepadení soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy