Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsluhy bývalých vojáků se nebudou zdaňovat, žádá Sněmovna

Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsluhy bývalých vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů možná opět nebudou podléhat zdanění. Sněmovna v dnešním úvodním kole podpořila daňovou novelu poslanců ČSSD a KSČM, jež to předpokládá a týká se i odbytného.

Pokud by norma platila, stát by od příštího roku nedanil rovněž příspěvek na bydlení, který dostávají aktivní vojáci bez služebního bytu.

Státní rozpočet by přišel změnami podle předkladatelů nejvýše o 1,5 miliardy korun ročně. Předlohu, která v červenci získala podporu i od vlády, nyní projedná rozpočtový výbor. Bude na to mít měsíc místo obvyklých dvou.

Zdanění výsluh, odbytného a příspěvku na bydlení přinesla širší daňová novela zhruba před pěti lety. Jejím cílem bylo podle tehdejšího ministra financí a nynějšího předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska snížit schodek státního rozpočtu a odstranit různé daňové výhody. Daň činí 15 procent.

Témata:  Armáda České Republiky daně Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy