Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku nejvíce operuje ruská a čínská rozvědka a nikdo s tím nic nedělá, varuje odborník

Karel Randák
Karel Randák
Foto: Česká televize

Praha - V roce 2015 v České republice nejvýrazněji působily zpravodajské služby Čínské lidové republiky a Ruské federace. Ve své výroční zprávě za rok 2015 to uvedla česká kontrarozvědka. Odborník Karel Randák ale upozorňuje, že s tím nikdo nic nedělá.

Podle Karla Randáka, bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace, nemají bývalí zaměstnanci tajných služeb kromě mlčenlivosti omezení ve výběru povolání. Jediné omezení je povinnost mlčenlivosti. Problémem je ale podle něho vytváření vazeb zaměstnanců na podnikatelské kruhy.

Český rozhlas se proto zeptal, zda jsou tajné služby skutečně nezávislé? "To záleží na tom, co si pod pojmem nezávislost představujete. Problém je ten, že tajné služby jsou především závislé na politicích a na rozhodování politiků. Ti jsou zase provázáni, a to velmi silně, minimálně v našem prostředí, s podnikatelskými kruhy, takže nakonec ta nezávislost tajných služeb je víceméně iluzorní," soudí Randák.

Příjemci zpráv BIS jsou vláda a prezident republiky, ti s němi ale prý nic nedělají. "Je to velice jednoduché, ti lidé s tím vůbec nic nedělají, maximálně když jsou dotázáni médii, tak mají jakési nacvičené floskule, kterými se snaží vysvětlit svůj postoj. Snaží se vzbudit dojem, že se s tím bude něco dělat, ale ve skutečnosti se neděje vůbec nic," varuje Randák.

Témata:  Karel Randák BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy