reklama

Nejpřísnější potrestání - tříletou podmínku - si podle pražského městského soudu zaslouží někdejší radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska. Deset z 15 obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud zprostil viny.

Soud uznal čtveřici někdejších radních a úředníka Tesku vinnými jednak z porušení povinnosti při správě cizího majetku, jednak z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže v souvislosti s tím, že v dubnu 2012 prosadili dvě smlouvy s firmou Haguess.

Podle předsedy soudního senátu Alexandra Sotoláře postupovali "s vědomím nevýhodnosti licenčního modelu a neúměrných nákladů" a "porušili závažným způsobem pravidla zadávacího řízení", když Haguess zásadním způsobem zvýhodnili.

Pětice svým jednáním údajně způsobila hlavnímu městu škodu nejméně 17,7 milionu korun. Nepravomocný rozsudek uložil každému z odsouzených zaplatit Praze 40.000 korun s úroky, se zbytkem nároků odkázal soud město do civilního řízení.

Zproštění viny se týká i stávajících zastupitelů Lukáše Manharta, Václava Novotného a Pavla Richtera (všichni TOP 09), dále bývalé radní pro školství Heleny Chudomelové, bývalého radního pro životní prostředí Radka Lohynského a současného starosty Prahy 18 Ivana Kabického. Bez trestu jsou i zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a členové hodnotící komise Aleš Němeček a David Kučera.