Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je potřeba posílit země V4, tvrdí Zeman. Vhodným kandidátem je Rakousko

Miloš Zeman, prezident České repubilky
Miloš Zeman, prezident České repubilky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle prezidenta Miloše Zemana potřebují Česká republika a Slovensko posílit Visegrád (V4), pokud chtějí hrát v Evropě důstojnou roli. Dosavadní uskupení čtyř zemí by se mohlo rozrůst o Rakousko.

Zeman to řekl při oslavě slovenského státního svátku Den ústavy, který připadá na 1. září a který si dnes připomněli hosté na slovenském velvyslanectví v Praze.

Český prezident v projevu připomněl pověst o třech prutech knížete Svatopluka. Velkomoravský kníže na smrtelné posteli vyzval své tři syny ke svornosti, která jim měla pomoci zachovat moc říše. Jako příklad ukázal tři svázané pruty, které nebyly synové schopni zlomit.

Podle Zemana jsou dnes tyto pruty čtyři. Na mysli měl členské země visegrádské čtyřky. "To, co máme učinit, abychom v Evropské unii hráli důstojnou roli, je posílit Visegrád jako, když už mám použít německý výraz, Wahlverwandtschaft, tedy jako spojení volbou," řekl Zeman.

Zároveň poznamenal, že "soudě podle některých prohlášení rakouského ministra zahraničí" si myslí, že i Rakousko by mohlo být vítaným spojencem. "Všichni odmítáme nevyžádané rady nejrůznějších evropských i jiných úředníků, protože si dokážeme vládnout sami," dodal.

Slovenský velvyslanec Peter Weiss vyzdvihl pokojný způsob, jakým se rozdělilo Československo.

Témata:  Miloš Zeman Visegradská čtyřka Slovensko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy