Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konvička nahlásil akci proti islámu, Dolínek ji chce ze zajímavého důvodu zakázat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Iniciativa Martina Konvičky (IMK) nahlásil pražskému magistrátu akci na 11. září. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) úřad vyzve, aby kvůli havárii kanalizace zrušil všechna veřejná shromáždění v Korunovační ulici v Praze 6, včetně setkání proti islámu.

Havárie, která se stala při opravě Korunovační ulice, potrvá do příštího týdne. Místo je podle Dolínka rozkopané a "životu nebezpečné". "Provádíme havarijní opravy vstupní šachty do kanalizace, ve které je vypadané zdivo. Práce by měly skončit začátkem příštího týdne," řekl ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Podle neoficiálních informací z radnice tak jako tak není možné v uzavřené a opravované ulici žádné veřejné akce pořádat. Oficiálně se ale radnice nechtěla k věci vyjadřovat. Oprava Korunovační ulice potrvá do poloviny prosince.

Konvička na facebooku uvedl, že akce se konat bude a její místo iniciativa upřesní. "Strašně nás mrzí, že Prahu postihla tak obří katastrofa, kterou nejsou schopní vyřešit do neděle, musí jít o něco mimořádného," řekl ČTK mluvčí konvičkovců Miroslav Adamec. IMK podle něj operativně pracuje na náhradním plánu.

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty. Vystupovali na ní maskovaní muži převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu a stříleli z maket zbraní.

Konvička tentokrát nahlásil akci  na den 15. výročí teroristického útoku na Světové obchodní centrum a Pentagon. Má se konat před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Bubenči. České ministerstvo zahraničí připomnělo odpovědnost státu za bezpečnost diplomatických zastoupení jiných států.

Pražský magistrát informoval svolavatele nedělního protiislámského shromáždění Iniciativy Martina Konvičky (IMK), že akce u saúdskoarabského velvyslanectví v Bubenči kvůli havárii kanalizace být nemůže. K jeho zrušení ale úřad nemá zákonné důvody, informoval ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. Nabídl přesunutí akce na nedalekou Letnou.

Akce připadá na výročí teroristických útoků 11. září 2001 v USA. Srpnová akce IMK na Staroměstském náměstí s ozbrojenými muži střílejícími do vzduchu vyvolala mezi přihlížejícími paniku.

Odbor živnostenský a občanskosprávní pražského magistrátu, který má posuzování oznámených shromáždění na starosti, dnes podle mluvčího obdržel informaci o havárii kanalizace na křižovatce Romaina Rollanda a Na Zátorce a propadu v ulici Na Zátorce, kvůli němuž byla uzavřena křižovatka s Korunovační.

Témata:  Praha Martin Konvička demonstrace demonstrace proti islámu

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy