Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila muže z únosu a vydírání. Mladý Dan se po únosu sesypal

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Litoměřice - Policie v pátek obvinila 36letého Zdeňka Hryščenka z únosu a vydírání Jany a Dana z Litoměřicka. Muž podle všeho děti držel 10 dní odtržené od okolního světa ve zvukotěsné garáži, obě děti jsou silně otřesené. Dan se neobejde bez péče psychologů.

Únosce podle všeho celou akci plánoval dlouho dopředu. Měl speciálně upravenou garáž, ze které udělal jakousi zvukotěsnou pevnost. Uvnitř bylo vše, co by děti mohly potřebovat.

"Byl tam sprchovej kout, měl tam vařák, jakoby na jídlo, měl tam stůl, dvě matrace, dvě deky, polštář. Měl tam ledničku, záchod tam byl," popsal místnost o šesti metrech čtverečních Dan.

Podle Daniela byla garáž i podsklepená. Uvnitř podzemní místnosti prý únosce skladoval vodu. Děti se ale směly zdržovat jen nahoře.

"Jenom jsme jedli, pili, povídali si. Ze začátku jsme si vyčítali naše chyby, že kdyby tamto, kdyby tohle... Kdybychom nešli k té vodě...," líčí osudné okamžiky chlapec.

Únosce se prý nejprve objevoval jen odpoledne a večer, s dětmi si hrál a povídal. Později tam ale začal i přespávat. Malá Jana se mu velmi zalíbila. "Řekl, že jí miluje, jako že jí vyznal tu lásku. Motiv, proč nás vzal, to nevíme, jenom jakoby to, že neměl prý kamarády," řekl TV Nova Dan.

 Únosce si prý k dětem naštětí nic nedovoloval, dokonce jim koupil MP4 přehrávač. Přesto se Dan s Janou pokusili dostat z garáže pryč. "Snažili jsme se utéct. Trochu jsme mu zničili zeď, jenže tím se nedalo prolézt. Měl to fakt dobře zaizolovaný a zadělaný všechno," řekl Dan.

Velmi probíraným tématem byl i dopis, ve kterém měl Dan sdělit matce, kde se nachází. Dan prý využil jeho obsáhlosti. Když ho po sepsání únosce dočetl, rozhodl se chlapec zkusit štěstí. "Řekl jsem, že něco dopíšu... Do prostoru, kde jsem měl vynecháno, jsem napsal, kde se nacházíme," řekl Dan s tím, že na konec dopisu dopsal ještě pár řádek navíc, aby nevzbudil podezření.

Obě děti už jsou teď doma. Chlapec si nejprve myslel, že všechno zvládne sám. Pak ale na něj všechno začalo dopadat a on uznal, že potřebuje péči psychologů. "Muže jsme obvinili ze spáchání zločinu vydírání a zbavení osobní svobody. Byl podán podnět ke vzetí do vazby," potvrdila policejní mluvčí Alena Bartošová.

Témata:  krimi lidé děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy