Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělobrádek chce uzákonit nárok zaměstnanců na takzvané sick days

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Vláda.cz

Praha - Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) by chtěl uzákonit nárok zaměstnanců na zdravotní volno, tedy takzvané sick days.

Proto na rozdíl od ČSSD nepodpořila tento týden ve Sněmovně snahu KSČM obnovit proplácení nemocenské v prvních dnech stonání. Bělobrádek to dnes uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zdůvodnil to tím, že nemocenská v prvních dnech, jejíž obnovení odmítali zaměstnavatelé, byla lidmi zneužívána například k prodlužování víkendového volna.

"Z tohoto důvodu jsou naopak pro nás cestou ty zdravotní dny. Některé firmy to už dávají samy jako benefity, a tam je to podle mě zcela v pořádku," uvedl Bělobrádek. "Jedná se o tom, že by to mělo být povinné, právě na tripartitě," dodal. Osobně by takový návrh podpořil i bez dohody zástupců zaměstnavatelů a odborů.

Zdravotní volno, sick days, je možné čerpat obvykle tři až pět dní v roce. Zaměstnanec nemusí jít k lékaři pro potvrzení léčené nemoci či zranění a na rozdíl od pracovní neschopnosti se nároky zaměstnance nijak nesnižují. Zákoník práce zatím institut sick days blíže neupravuje, stanovení podmínek pro jeho využití závisí na zaměstnavateli.

Témata:  KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nemocenská

Aktuálně se děje

16. května 2024 14:22

Stav Roberta Fica zůstává vážný. Jeho zranění jsou rozsáhlá

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.