Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unesené děti Jana (13) a Dan (16) si prošli peklem. Nemají ale vše za sebou

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Litoměřice - Jana a Dan, které unesl a deset dní držel v garáži 36letý Zdeněk H., si prošli peklem. Těžké chvíle je ale ještě čekají. O únosu budou muset několikrát vypovídat a hlavně se s děsivým zážitkem vyrovnat.

Deset dní věznil 13letou Janu a 16letého Dana z Litoměřicka psychopat, zatímco si obě rodiny myslely, že dvojice utekla z nešťastné lásky. Zdeněk H. dával dětem najíst a nechal je hrát na počítači, zároveň je ale prý nutil dívat na dětské porno.

Jana a Dan ale těžké chvíle ještě zažijí. "Budou muset několikrát vypovídat, pořád dokola o tom mluvit a myslet na to. Výpovědi na policii a případně u soudu budou asi nejvíce nepříjemné," myslí si psycholog a terapeut Tomáš Morávek. Ani čelit únosci pak nebude jednoduché.

Kromě toho poznamená děti samozřejmě i samotný únos. Tak traumatický zážitek se projeví na jejich psychice i v dospělosti. "Obecně se dá říci, že v lidech po takovém prožitku roste nedůvěra a úzkostnost. Hůře spí, nenavazují lehce vztahy a nedůvěřují lidem tak snadno," vypočítal psycholog.

A věznění může mít vliv i na budoucí sexuální život. "Je to hodně spekulativní, ale mohou být ve vztazích hodně vyděšení a dávat si víc pozor. Mohou ale zůstat bez sexuální traumatizace, záleží hodně na citlivosti těch dětí," vysvětlil Morávek.

Teď je podle psychologa nejdůležitější, aby dvojice zvládla výpovědi a "hodila to za hlavu". "Měli by to v sobě zpracovat, nějak se s tím vyrovnat a pak už se soustředit na to, aby žili normální život," doplnil terapeut.

Děti jsou podle něj na dobré cestě, paradoxně jim může pomoct i pozornost médií. "Je dobře, že o tom mluví a neuzavírají se před světem. Pořád je ale rozdíl v rozhovorech pro média, kde jsou tak trochu za hvězdy, a výpověďmi na policii," uzavřel Morávek.

Třináctiletá Jana a šestnáctiletý Daniel se znali jen pár týdnů, když na konci srpna záhadně zmizeli. Nejdříve to policisté považovali za romantický útěk, po deseti dnech ale dvojici našli Danovi rodiče ve speciálně upravené garáži.

Ukázalo se, že děti unesl 36letý Zdeněk H., který byl v minulosti už několikrát z únosu obviněn. Rodina dvojici vypátrala díky dopisu, který nechal únosce děti napsat. Dan do listu zašifroval svoji polohu. Zdeňka H. obvinili z vydírání, zbavení osobní svobody a ohrožení mravní výchovy mládeže, soud ho poslal do vazby.

Témata:  krimi únos / rukojmí únos Jany a Dana děti

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy