Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádné unie v Unii nechceme, pustil se Sobotka do Zemana

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman a rakouský prezidentský kandidát Norbert Hofer včera při setkání na Pražském hradě hovořili o posílení střední Evropy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ovšem plán na unii v rámci EU odmítá.

Sobotka to uvedl v prohlášení, které vydal v reakci na výroky lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, který požaduje vyloučení Maďarska z EU kvůli jeho přístupu k migraci.

"Nebudeme vytvářet žádné unie v Unii, ani nikoho vylučovat. Evropa musí spolupracovat a zůstat soudržná," sdělil premiér.

"Mluvili jsme o tom, jestli by bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci Evropské unie, protože máme společnou historii, podobný způsob diskutování o věcech," uvedl včera Hofer. "Chceme vytvořit unii v unii, rádi bychom spolupracovali," dodal prezidentský kandidát. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka projekt unie v unii zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny. Zeman v minulosti mluvil o možnosti užší spolupráce Visegrádu s Rakouskem nebo Slovinskem několikrát.

Hofer v květnu těsně prohrál s bývalým předsedou Zelených Alexanderem Van der Bellenem. Volby ale později rakouský ústavní soud zrušil, což Zeman uvítal a řekl, že podporuje Hofera. Nové volby se měly konat na začátku října, ministerstvo vnitra je ale dnes odložilo kvůli technickým problémům kolem hlasovacích lístků na začátek prosince.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy