reklama

"Nebudu přihlížet, jak pan Birke balamutí lidi, že ve Sněmovně je možné lumpárnu vyšetřit. Za vedení Birkeho nebude Sněmovna chtít nic vyřešit," řekla novinářům Havlová.

Poslanec za ANO Bronislav Schwarz ČTK řekl, že rezignoval už před časem, když Sněmovna zvolila do čela komise Birkeho. Důvěřoval, jak uvedl, jinému kandidátovi. Další důvod by podle Schwarze odborný; obával se, že by v komisi nebyl příliš platný. Na webových stránkách Sněmovny jsou zmínění tři poslanci - vedle Havlové a Schwarze taky Stanislav Pfléger (ANO), stále vedeni jako členové komise.

"Já musím říci, že jsem překvapen nejen z toho postupu, ale i z prohlášení některých kolegů z hnutí ANO, kteří tvrdí, že nemají důvěru ke komisi. Ona ani nezačala fungovat a oni už rezignovali," řekl Birke ČTK. Komise se poprvé od zvolení svého předsedy sešla letos 3. května a členové za ANO ji podle něj opustili hned v následujících dnech. "Pan kolega Pfléger tam nebyl ani jednou a pan kolega Schwarz tam přišel na deset minut," dodal Birke.

Birke uvedl, že pokud by práce komise za nynějšího stavu pokračovala, poslanci, kteří rezignovali, by mohli její činnost zpochybňovat. Proto se komise podle něho dohodla, že požádá frakce, aby nominovaly nové zástupce. O možném zpochybňování případného dalšího vyšetřování mluví i členové komise za KDU-ČSL Petr Kudela a KSČM Karel Šidlo. "Je otázkou, zda má komise dál pracovat," řekl Kudela. Krok Havlové považuje za politicky nezodpovědný. Podle Šidla se komise shodla na tom, že by bylo chybou, pokud by v nynějším složení pokračovala.

Sněmovna původně vybírala předsedu komise ze dvou kandidátů, vedle Birkeho se o místo ucházel Pfléger. Ve dvou volbách ale nikdo z nich neuspěl. Letos v dubnu kandidoval už jen Birke a uspěl. Komise, jež byla původně devítičlenná, by měla dát plénu závěry do konce letošního roku. Zatím se sešla třikrát.

Komise si vyžádala od úřadů materiály a má všechny podklady, které potřebovala pro další postup, uvedl Birke. Dnes měla řešit, jaké lidi si pozve k výslechu. Birke nepočítá s tím, že by se opět prodlužovala lhůta, do kdy má komise o výsledku svého vyšetřování informovat.

Zhruba na devítikilometrovém úseku dálnice D47 vznikly vady. Stát se kvůli tomu pře už několik let se stavebními firmami a vede i arbitráže v souvislosti s účtováním valorizací. Komise pro vyšetření chyb při přípravě a stavbě dálnice D47 by měla odpovědět na otázky, jaká pochybení při stavbě vznikla a kdo je způsobil.