reklama

Měsíc bude při zatmění vypadat, jakoby jej někdo shora "začadil" černým kouřem. "Kdybychom se při polostínovém zatmění nacházeli na povrchu Měsíce, mohli bychom pozorovat, jak Země zakryje část slunečního disku," uvedl vedoucí Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal.

Měsíc nad ČR vyjde přibližně v 19:10, časy se ale podle Rozehnala budou lišit podle místa, odkud se bude pozorovat. Zatímco na východě republiky vyjde Měsíc pět minut před devatenáctou hodinou, na západě v 19:22.

"V okamžiku východu bude již část Měsíce ponořená do polostínu, což však okem nepostřehneme. Teprve po půl deváté večer si budeme moci všimnout, že horní okraj Měsíce je zřetelně tmavší než zbytek měsíčního disku. Nejlépe bude úkaz pozorovatelný v maximální fázi, která nastane pět minut před 21:00," doplnil Rozehnal. Po půl desáté večer úkaz bude už málo viditelný a výstup Měsíce z polostínu nastane šest minut před jedenáctou hodinou večer.

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně 3 měsíční zatmění. Je to způsobeno tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o 5° a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o průměru jen 1,5°. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Další a opět polostínové zatmění Měsíce viditelné z ČR nastane v sobotu 11. února příštího roku krátce po půlnoci. Výraznější zatmění, opět částečné, bude příští rok 7. srpna. Úplné zatmění Měsíce bude 27. července 2018, které bude nejdelším úplným zatměním Měsíce v tomto století.