Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Liberci začal řešit kauzu 23 zastupitelů Liberce

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Liberec - Krajský odvolací soud v Liberci se dnes začal zabývat kauzou 23 zastupitelů Liberce. V roce 2007 podle obžaloby schválili nevýhodný prodej dvou městských pozemků, čímž městu způsobili škodu 2,5 milionu korun.

Okresní soud všem uložil tříměsíční podmíněné tresty se zkušební dobou na jeden rok, zastupitelé se odvolali. Chtějí zproštění obžaloby nebo opětovné projednání před okresním soudem. Veřejné zasedání bude pokračovat ve čtvrtek v přednášení závěrečných návrhů, soud zřejmě také vydá rozhodnutí.

Komunální politici se brání tím, že rozhodovali na základě podkladů od úředníků. Zároveň se snaží soud přesvědčit, že žádná škoda nevznikla. Obhájce jednoho z nich i proto odvolacímu soudu předložil další posudek, v kauze už je čtvrtý.

V případu se posuzuje obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr. Závěry znalců se odlišují. Podle nich se výsledná cena za pozemky pohybuje mezi 1,9 milionu až pěti miliony korun. "Když se v tom neshodnou znalci, jak se v tom tehdy mohli zorientovat zastupitelé," řekl dnes jeden z obhájců Oldřich Filip.

Pro stanovení výše škody vzal okresní soud za stěžejní revizní posudek Národohospodářské fakulty VŠE v Praze. Ten dospěl k ceně 1200 korun za metr čtvereční, tedy zhruba čtyři miliony korun. Obhajoba ale posudek ostře kritizovala a označovala za nepřezkoumatelný, odvolací soud proto dnes vyslechl děkana fakulty Miroslava Ševčíka. Děkan potvrdil, že posudek vypracoval externista, který nemá osvědčení znalce.ebyli.

Témata:  Liberec zastupitelstvo Miroslav Ševčík soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy