Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bič na Babiše prošel. Ministři nesmí vlastnit média a žádat o dotace

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci rozhodují o zákonu, který by měl omezit členy vlády. Sněmovna v dílčím hlasování schválila, že ministři nesmí vlastnit média, ovládat firmy ale ano. Zároveň podpořili, aby se firmy, kde má člen vlády 25% podíl, nesměly ucházet o veřejné zakázky. O zákonu jako celku budou teprve hlasovat.

Poslanci v dílčím hlasování podpořili návrh poslance Martina Plíška z TOP 09. Tan navrhoval navrhuje, aby byly z veřejných soutěží vyloučeny firmy, v nichž má člen vlády alespoň 25 %. Nemohly by dostávat ani dotace a investiční pobídky.

Sněmovna naopak nepodpořila úpravu sociálního demokrata Jana Chvojky, podle níž by člen vlády neměl být ovládající osobou obchodní korporace (nesměl vlastnit více než 40 % firmy). Poslanci ale schválili, že by ministr nemohl provozovat rozhlas a televizi ani vydávat noviny či vlastnit internetová média.

Hlasování předcházela přibližně dvouhodinová debata. Poslanci hnutí ANO v ní argumentovali proti návrhům na omezení podnikání ministrů. Podle nich hraničí s ústavností, případně ji již dokonce překračují. Předseda frakce ANO Jaroslav Faltýnek opět uvedl, že tyto návrhy mají zabránit vstupu do politiky lidem, kteří něčeho dosáhli. "Jediným spouštěcím mechanismem je Andrej Babiš," uvedl poslanec ANO Radek Vondráček.

"Nesouhlasím s tezí, že jde o lex Babiš," oponoval předseda lidovecké frakce Jiří Mihola. Podnikání členů vlády se podle něho mělo řešit už dávno. Místopředseda předseda Sněmovny za TOP 09 Petr Gazdík (STAN) mluvil zejména o vlastnictví médií. "Není možné, aby veřejné mínění bylo ovlivňováno vrcholným politikem," uvedl.

Samotný Babiš, který vlastní skupinu Agrofert včetně mediálního domu Mafra a rozhlasovou stanici Impuls a televizi Óčko, se z dnešního jednání dolní komory omluvil. Dojednává podobu návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

Vládní předloha předpokládá mimo jiné to, že politici budou dávat majetková přiznání i při vstupu do politiky. Poslanci nepodpořili návrh ústavně-právního výboru, aby byla neveřejná. Přijali naopak úpravu, podle níž mají oznámení dávat i soudci a státní zástupci. Do soudcovských oznámení, které by shromažďoval Nejvyšší soud, by veřejnost přístup mít neměla.

Ostatní funkcionáři by podávali přiznání podle novely do centrálního registru, který by vedlo ministerstvo spravedlnosti. Poslanci nepřijali úpravu Marka Bendy (ODS) na zachování nynějšího stavu, kdy politici a někteří úředníci posílají každoročně přiznání na několik tisíc míst podle druhu funkce.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy