Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci schválili novelu o střetu zájmů. Co na to Lex Babiš?

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci schválili novelu zákona o střetu zájmů. Členové vlády nebudou moci vlastnit média a firmy, kde má ministr alespoň 25% podíl, se nesmí ucházet o veřejné zakázky. Zákon byl podle hnutí ANO namířen proti ministru financí, ujala se proto přezdívka "Lex Babiš". Při debatě ve Sněmovně dnes zněla ostrá slova.

Poslanci nejdříve podpořili návrh poslance Martina Plíška z TOP 09, aby byly z veřejných soutěží vyloučeny firmy, v nichž má člen vlády alespoň 25 %. Nebudou moci dostávat ani dotace a investiční pobídky. Sněmovna také podpořila úpravu, aby ministři nemohli provozovat rozhlas a televizi ani vydávat noviny či vlastnit internetová média. V konečném hlasování o novele zákona bylo pro 135 poslanců, proti 39.

"Jsou to zoufalci, kteří neví, jak funguje svět," rozčiloval se podle reportéra TV Nova Babiš na chodbě Sněmovny. "Nerozumím, proč někdo upírá základní právo vlastnit," dodal s tím, že počká, až zákon posoudí Senát a prezident. Pak se poradí s právníky.

Označení za oligarchu ministr financí odmítl. "Oligarchie je nedemokratická forma. Hnutí, které jsem založil, bylo zvoleno v demokratických volbách," řekl. Zákon způsobil bouřlivou diskuzi už ve Sněmovně.

Přehled výroků

Jaroslav Faltýnek (ANO): "Pokrytecká je novela proto, že ač se předkladatelé usilovně tváří, že nejde o lex Babiš, ale o obecnou úpravu podnikání ministrů, je jasné, že na nikoho jiného než na předsedu ANO a majitele Agrofertu zákon namířen není. Navrhované zákazy ovládat firmy a vlastnit média mají sice platit až od dalšího volebního období, jejich zjevným účelem ale je politiku znechutit Babišovi. Žádný jiný magnát s vyjmenovaným portfóliem aktivit se zatím - to doplňuji já - na politickém obzoru nerýsuje."

Petr Gazdík (STAN): "Žijeme v době mediokracie, v době médií. A to, co definuje střet zájmů, a právě z mého pohledu nejvíce, je vlastnictví médií. Není možné, aby veřejné mínění bylo ovlivňováno majitelem médií, který je zároveň členem vlády. Nejedná se jenom o pana Babiše, jedná se o jakéhokoli vrcholného politika, který by v tomto obrovském střetu zájmů byl."

Matěj Fichtner (ANO) ke Gazdíkovi: "Pane místopředsedo, pokud tedy říkáte, že vlastnictví a vliv médií je problém a ohrožuje to demokracii, tak, prosím, dostůjte svým slovům a stáhněte všechny personální nominace z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, z Rady Českého rozhlasu a z dalších těchto orgánů, které dohlížejí nad médii, protože to jsou taktéž politicky nominované osoby."

Radek Vondráček (ANO): "Koaliční partner nepřišel s tím, že hodlá předložit tyto návrhy a že tuto situaci chce řešit. Nepřišel s tím ani v době, kdy se podepisovala koaliční smlouva, kdy samozřejmě pan premiér moc dobře věděl, co pan Babiš vlastní a jak přišel do politiky. Ale když se měl (Bohuslav Sobotka (ČSSD)) stát premiérem a měla se podepsat koaliční smlouva, tak mu to v nejmenším nevadilo. A teď to vadí."

Jana Černochová (ODS): "Mě nezajímají zákulisní informace z ložnice vládní koalice. Nezajímají mě informace ani z vaší kuchyně ani koupelny, to si řešte na koaličním jednání vaší koalice."

Jaroslav Faltýnek (ANO): "Dorazil jsem do Sněmovny, myslím, že to bylo v 5:37 nebo 5:36 - já vím, že jsem divný, ale znáte to, starého psa novým kouskům nenaučíš a má to jednu výhodu, že zaparkujete, když přijedete brzo."

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy