Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi se zákon proti němu nelíbí. Povolá do akce právníky

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) počká, až zákon o střetu zájmů posoudí Senát a prezident, pak se poradí o dalším postupu s právníky.

Šéf hnutí ANO novinářům řekl, že předseda opoziční ODS Petr Fiala definitivně potvrdil, že zákon je namířen přímo proti jeho osobě. "Zákon o střetu zájmů řeší hlavně střet zájmů Andreje Babiše. Není důvod to nepřiznat. Zákon o jednom člověku není ideální. Přesto je potřebný. Nejsme v normální situaci, a proto musíme volit nestandardní cesty. ODS nejde o politické divadlo, ale o efektivní ochranu občanů před oligarchy a všemi, kteří zneužívají moc ve svůj prospěch. Proto jsme zákon podpořili," uvedl Fiala na webu ods.cz.

"Zákon o střetu zájmů není proti majetku a soukromému vlastnictví, je naopak pokusem bránit jeho zneužití pro politické cíle. Je ochranou občanů proti zneužití moci. ODS bez velkého křiku i bez pokryteckého a alibistického mlžení podpořila svými hlasy zákon, který reaguje na skutečný problém, jenž máme. To je správná a odpovědná pravicová politika," dodal Fiala.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na schválení předpisu uvedl, že si oligarchové musí vybrat mezi členstvím ve vládě a dotacemi, zakázkami a vlastnictvím médií. Babiš označení za oligarchu odmítl. "Oligarchie je nedemokratická forma. Hnutí, které jsem založil, bylo zvoleno v demokratických volbách," řekl.

Babiš dále uvedl, že je nejsledovanější osobou v zemi. "A myslím, že se od počátku své funkce chovám transparentně," uvedl. Koaličním partnerům ČSSD a KDU-ČSL, kteří zákon podpořili, vyčetl, že o jeho majetku věděli už při vyjednávání vládní spolupráce.

Babiš nechtěl odhadovat, jak se k předpisu postaví senátoři a prezident. "Já to neumím posoudit. Považuji to za nespravedlivé a uvidím z hlediska času, jak to bude," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

6. května 2024 14:51

Rusko oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy