reklama

Výsledky říjnových krajských voleb podle Zemana nebudou mít zásadní vliv na fungování stávající vládní koalice. Připustil, že hnutí ANO funguje v trojkoalici jako opoziční síla.

Domnívá se také, že sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci udrží vládu až do řádných voleb. Volby přitom podle něj budou soubojem ANO, kterému průzkumy zatím přisuzují vítězství, a ČSSD. „ANO je vlastně opozicí v koalici," řekl Zeman. „Kdo chce hlasovat proti sociální demokracii, může hlasovat pro ANO, a naopak," podotkl.

Debata o migraci podle něj ovlivní spíše výsledek parlamentních voleb. „Migrace je celostátní téma. Já nepochybuji o tom, že v parlamentních volbách za rok celostátním tématem bude," uvedl. Hlavním tématem krajských voleb tak podle něj bude stav dopravní infrastruktury v jednotlivých regionech, a to jak budování dálnic a silnic první třídy, tak opravy silnic druhé a třetí třídy. „Když vidíte v některých silnicích díry, tak si říkáte, že kraje potřebují peníze na tyto opravy, ne na to budování. To je hlavní téma. Až dlouho za ním, zdravotnictví, školství, sociální služby," míní Zeman.

Tradičně nízkou volební účast by řešil volební povinností s hrozbou mírné pokuty. Na kandidátkách je podle něj vždy možné najít „nejmenší zlo". Lidé, kteří nejdou k volbám, podle jeho soudu ve skutečnosti hlasují. „Kdo nevolí, volí, ale neví o tom. Jeho propadlý hlas se přerozdělí mezi ty subjekty, které dostaly nějakou podporu voličů," řekl Zeman.

O Senátu, do jehož jedné třetiny se v říjnu také bude volit, prezident prohlásil, že v některých případech je útočištěm vysloužilých politiků a dodnes pochybuje o jeho funkčnosti.