reklama

Obec získá většinu klíčových pozemků a budov, o které přišla před sedmi lety rozhodnutím Ústavního soudu. Důvodem jsou podle zástupců Hradištka nově objevené dokumenty, které dokazují, že premonstráti prodali majetek za války nacistům.

Hradištko mělo vydat premonstrátům rozsáhlý nemovitý majetek, včetně pozemků, na nichž stojí budovy občanské vybavenosti, veřejná prostranství, komunikace, pozemky s technickou infrastrukturou nebo budovu obecního úřadu s knihovnou a obřadní síní.

Obec přitom považovala tento stav za nespravedlivý - pokud by se uplatnil zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, majetek by s největší pravděpodobností nevydávala, protože obce ve smyslu tohoto zákona nejsou povinnou osobou. Hradištko však bylo nuceno vydat majetek na základě pravomocných rozhodnutí soudů vydaných ještě před účinností zákona.

Nacisté budovali v Hradištku výcvikový prostor, obyvatele vysídlili a za majetek zaplatili. Právě na tom postavilo Hradištko svou argumentaci před soudem. Podle advokáta obce Tomáše Uherka bylo vyplácení náhrady na protektorátní poměry poněkud nestandardní. "Lidé, kteří si to mohli dovolit, se nechali zastupovat advokáty. To byl i případ premonstrátů a v řízení se jim podařilo náhradu zvýšit. Mimo jiné dostali i úroky v tehdejší výši čtvrt milionu korun," uvedl.

Premonstráti ale tvrdí, že o ničem takovém neměli kvůli poválečným událostem tušení. "V roce 1990 jsme tady stáli s prázdnýma rukama. Jsme v děsivé důkazní nouzi. Nevěděla o tom ani obec Hradištko," sdělil advokát Václav Valeš. Podle něj premonstráti navrhují smír kvůli tomu, aby nejitřili vášně ve společnosti.