Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsměch příznivcům Zemana: Odpůrci ČT musí být zklamáni

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pražská kavárna, jako pojem, který zavedl prezident Miloš Zeman, mimo jiné velebí Českou televizi a naopak odsuzuje příznivce hlavy státu. Na druhé straně stojí lidé, kteří veřejnoprávní médium obviňují ze zaujatosti a na Zemana nedají dopustit. Podle režiséra Jiřího Svobody musí být ale takoví lidé dnes zklamáni.

Svobodu zaujal včerejší Zemanův rozhovor pro Českou televizi. Připustil, že kdo očekával střet Ldémonizovaného prezidenta a démonizované České televize", byl zklamán. Kdo očekával věcné zprostředkování prezidentových názorů, určitě prý zklamán nebyl.

"Mnozí internetoví i printoví „také" žurnalisté, politici a „také" odborníci (většinou na cokoliv, čím si chtějí dokázat vlastní významnost) podnikající verbální nájezdy na prezidenta Miloše Zemana ať se vyjádří o čemkoli a jakkoli (lidé z principu předpojatí a psychicky nevyrovnaní, zahlcení frustrací a negativizmem) přišli ve středu ve večerních hodinách na ČT24 při sledování rozhovoru dvou moderátorů České televize s prezidentem Milošem Zemanem zkrátka," podotkl na svém blogu na aktualne.cz s tím, že se ukázalo, že platí přísloví "jak se do lesa volá...".

"Korektně položené věcné otázky, prezentované bez emocí a snahy dokázat, že novinář má politika „v hrsti" a čím větší je hulvát, sponzorovaný aktivisty v pozadí, tím větší je i novinář, vyvolaly na straně prezidenta fundované, argumentačně podložené odpovědi bez jízlivosti. Prezident, který nebyl tlačen agresivním stylem (jak bývá někdy zvykem frustrovaných novinářů) k obdobným reakcím, působil velmi příjemně, klidně, občas s laskavým humorem. Dialog měl pak pro diváka věcný význam (bez ohledu na to, zda s prezidentem v dílčích otázkách souhlasil, či nikoli), což je z definice společenské funkce médií cílem mediace," pochválil Svoboda.

Je si jist, že není sám, kdo přijal s uspokojením, že rozhovor byl veden způsobem, jaký je pravidlem v případě kvalitních moderátorů v prestižních zahraničních televizních stanicích. "K hořkému zklamání ale jistě dospěli i ti, kdo dlouhodobě prezentují vysílání České televize jako veřejného nepřítele. Jsou rubem sebestředných a arogantních moderátorů, kteří také existují – jedni bez druhých by nemohli existovat,:" domnívá se.

Zeman v rozhovoru například navrhuje, aby byla volební účast povinná. V opačném případě by mohli občané platit pokutu. 

"Málokdo ví, že povinná volební účast byla za Masarykovy první republiky, že je dnes například v Belgii, Lucembursku, Austrálii a dalších zemích. Mimochodem, komunisté nikdy nezavedli, jak se tvrdí, volební povinnost, i když si ji pak vždycky vynucovali. Myslím, že pro každého občana by mělo být povinností, v případě jejího nesplnění za mírnou pokutu, jít k volbám a věnovat maximálně dvě hodiny svého vzácného času, aby vyjádřil svoji vůli," prozradil České televizi Zeman.

Lidé si podle něj nikdy nevybírají největší dobro, ale nejmenší zlo. "Vzhledem k tomu, že v krajských volbách bude v průměru kandidovat deset, patnáct, možná dvacet uskupení, tak když si uděláte jakýsi žebříček, vždycky tam najdete nejlepší zlo. Netvrdím, že tam najdete největší dobro," dodal.

Domnívá se také, že sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci udrží vládu až do řádných voleb. Volby přitom podle něj budou soubojem ANO, kterému průzkumy zatím přisuzují vítězství, a ČSSD. „ANO je vlastně opozicí v koalici," řekl Zeman. „Kdo chce hlasovat proti sociální demokracii, může hlasovat pro ANO, a naopak," podotkl.

Debata o migraci podle něj ovlivní spíše výsledek parlamentních voleb. „Migrace je celostátní téma. Já nepochybuji o tom, že v parlamentních volbách za rok celostátním tématem bude," uvedl. Hlavním tématem krajských voleb tak podle něj bude stav dopravní infrastruktury v jednotlivých regionech, a to jak budování dálnic a silnic první třídy, tak opravy silnic druhé a třetí třídy. „Když vidíte v některých silnicích díry, tak si říkáte, že kraje potřebují peníze na tyto opravy, ne na to budování. To je hlavní téma. Až dlouho za ním, zdravotnictví, školství, sociální služby," míní Zeman.

Témata:  Miloš Zeman Česká televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy