Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejjedovatější pavouk v Česku se šíří. Představuje nebezpečí?

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Máte obavu z pavouků zápřednic? Dnes na nejpalčivější otázky odpovídal v pořadu Vaše téma RNDr. Milan Řezáč, český zoolog specializující se na výzkum pavouků. Hosta vyzpovídala moderátorka Marcela Škábová.

Rozhovor se zoologem Milanem Řezáčem se pochopitelně dotkl toho nejaktuálnějšího tématu. Nejjedovatější pavouk v Česku zápřednice jedovatá v poslední době rozšířila území svého výskytu. V Doksech dokonce radnice vyzvala obyvatele k zabíjení nalezených exemplářů.

Výskyt zápřednice jedovaté je v současné době častější, nicméně zvíře zde bylo i před léty a častější výskyt neznamená větší riziko pro lidi. Milan Řezáč zdůraznil, že většina pavouků disponuje jedem, nicméně málokterý útočí na člověka, protože většina našich pavouků neprokousne lidskou pokožku.

Zápřednice jedovatá je v Česku poměrně velký pavouk, proto je schopná lidskou kůži prokousnout a jeho kousnutí může mít projevy na lidské zdraví. Jed ale nezpůsobuje žádné velké zdravotní problémy, bolest po kousnutí se dá srovnat s bodnutím vosy nebo včely. Reakce každého člověka je ale velice individuální. Vážné problémy jsou podle Řezáče velice nepravděpodobné, člověk může ale vykazovat například alergickou reakci na nějakou složku v jedu.

Kousnutí zápřednice jedovaté není třeba nijak zvlášť ošetřovat, podle Řezáče pomůže chlazení místa, lékaři mohou předepsat doplňky, ale vzhledem k vážnosti je nejdůležitější přetrpět nekomfortní situaci.

Probírali se i jiné druhy pavouků, konkrétně například , jehož kousnutí je nebezpečnější. Normální člověk se s ním ale prakticky nemůže setkat, protože žije hluboko v norách. Dále například slíďák tatarský, kterého můžeme potkat na Moravě, jeho jed je ale slabší i když je poměrně velký.

Protože pavouci podle Řezáče rozeznávají člověka jen jako velký objekt, přímo na něj neútočí, nicméně pokud dojde ke kontaktu, neváhají útočit, například pokud se cítí v ohrožení. Pavouci mají stejné smysly jako všichni ostatní, ačkoliv vnímají rozdílným způsobem.

Milan Řezáč je sám objevitelem několika druhů pavouků, jedním z těch zajímavých je například šestiočka sadistická, který má velice netradiční formu rozmnožování.

Moderátorka Marcela Škábová se ptala i na to, jak se zbavit pavouků v domácnosti. První věcí je udržovat čistotu a zneškodňovat pavučiny, pavouky fyzicky vynášet ven. Zamezit jejich přístupu je ale prakticky nemožné. Většina pavouků v domácnostech se adaptovala na tento druh života a v přírodě je prakticky nenajdeme.

Když vynášíte pavouky z domu, může se stát, že mu poškodíme končetinu, mladí pavouci jsou schopni do určité míry si nohy regenerovat, v dospělosti už ale neregenerují. Pavouci mají celou další řadu fascinujících vlastností, které občas překvapí i zkušené zoology.

Dále se diskuze stočila na pavoučí vlákna, která by mohla v mnohém pomoci průmyslové výrobě. Pavoučí vlákno je jeden z nejpevnějších materiálů. Vlákno je tvořeno více komponenty, které umožňují vláknu udržet si velkou pevnost i elastičnost.

Proces tvorby sítě je velice složitý, množství vlákna se odvíjí od množství kapaliny ve snovací žláze. Z průměrného pavouka lze dostat i kilometr a půl vlákna. Existuje kolem 50 tisíc druhů pavouků, díky tomu existuje i ohromné množství druhů sítí. Za nejkvalitnější je považována sít křižáka darwinova, který si staví ohromné sítě.

Na závěr se hovořilo o tom, který pavouk je nejnebezpečnější ze všech. Podle Řezáče nelze zcela určit, který je nejnebezpečnější, nicméně byl zmíněn australský pavouk atrax. Podle pana doktora není třeba mít z pavouků strach, jedná se o užitečné tvory, které bychom se měli naučit mít rádi.

Témata:  pavouci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy