Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brněska vodní kauza se rozrůstá. Na problémy musí reagovat i pivovary

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Problém se závadnou pitnou vodou v Brně a okolí se dotýká také pivovarů. Kvalita vody je totiž při výrobě zlatavého moku jednou z klíčových podmínek.

Starobrno aktuálně přidalo dezinfekci a posílilo mikrobiologickou kontrolu o nové a častější rozbory a zaměstnancům dávají balenou vodu. Podle ředitele a vrchního sládka Ondřeje Kouckého je pivo ošetřené už při vaření ve varně a následně je ještě jako finální produkt před plněním do obalů ošetřeno mikrofiltrací nebo pasterizací.

Potvrdil to i sládek minipivovaru Hauskrecht. "Při výrobě piva dochází k povařování rmutů a závěrečnému devadesátiminutovému vaření mladiny, což dostačuje na stoprocentní sterilitu. Proto jedeme bez omezení a žádných technologických úprav," uvedl Petr Hauskrecht.

Podle jednatele minipivovaru Lucky Bastard Jana Grmely je aktuálně problémem oplachová voda pro čištění zařízení a lahví či sudů. Provoz do vyřešení situace zatím pozastavil veškeré čistící operace vyžadující následný oplach pitnou vodou.

V minipivovaru Pegas zatím žádná omezení neplánují, týká se to i pivnice. "Jediným omezením je, že v současné době nenabízíme a nepodáváme hostům pitnou vodu z rozvodu vodovodní sítě, pouze vodu balenou. Případná další opatření bychom přijali s ohledem na vývoj situace a další vyjádření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje," uvedl sládek Jan Rádek.

Minipivovar Richard ihned po informaci o problémech s brněnskou vodou vyměnil filtr na vodu, i když koliformní bakterie to zřejmě podle sládka Milana Trávníčka neodstraní. Jiná opatření minipivovar stejně jako ostatní brněnské pivovary nechystá.

Sládci se v minulosti často museli vyrovnat i s nedostatkem kvalitní vody. "Jak vyplývá z historických záznamů, bezpečnost piva pro lidskou konzumaci i v případě kontaminované vody se neustále prokazuje již od středověku. Například v dobách cholerových epidemií se onemocnění často vyhýbalo právě pivovarské chase, která tou dobou běžně pila po celý den slabé pivo, a také pijákům piva, kteří čistou vodu nepili," uvedl Koucký.

Témata:  pivovary Brno voda

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.