reklama

Prodeje piva jsou však podle svazu nadále pod úrovní před vypuknutím pandemie koronaviru. Téměř polovina pivovarů podle průzkumu svazu očekává horší hospodářské výsledky za druhé pololetí a většina také očekává další růst výdajů na energie.

Podle ředitelky svazu Martiny Ferencové je letošní rok pro pivovary úspěšný na úkor prodejů baleného piva a maloobchodního prodeje. "Po dvou covidových letech se nám tedy letos část zákazníků vrátila zpět z domácí konzumace do hospod," uvedla. Zároveň však upozornila na to, že prodeje piva za první tři čtvrtletí letoška jsou stále o více než 12 procent pod úrovní z roku 2019 před vypuknutím pandemie koronaviru.

Svaz se svých členů v průzkumu ptal, jak moc velký problém pro podniky představují rostoucí ceny energií. Třetina firem uvedla, že v prvním pololetí letošního roku jim stouply náklady o více než 100 procent, 40 procent uvedlo, že náklady jim stouply o 50 až 100 procent, zbytku zdražily energie o méně než 50 procent. Další růst nákladů očekává 86 procent podniků, jen 13 procent předpokládá, že ceny se měnit nebudou. Zhoršení vývoje svého hospodaření v druhém pololetí letošního roku podle průzkumu očekává 47 procent pivovarů a sladoven, 40 procent očekává, že se jim bude dařit stejně jako v prvním pololetí. Více než polovina firem má také obavy z dostupnosti energií a podle třetiny firem hrozí nedostatek chmele a sladu pro výrobu piva.

Pivo letos zdražilo několik velkých pivovarů. Na konci srpna to oznámil Plzeňská prazdroj. Od 1. října zdražil většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 koruny na půllitru. Pivovary Staropramen od 1. září zdražily většinu sudových a tankových piv v průměru o 5,4 procenta a od 1. října zdražily také balené pivo průměrně o 5,9 procenta. Budějovický Budvar od listopadu zdražil v průměru o deset procent.

Svaz upozorňuje na to, že výroba piva patří mezi energeticky náročné sektory a dostupnost elektřiny a plynu je pro jejich výrobu klíčová. Podle Ferencové chce s vládou vyjednávat o navýšení podpor investic, díky kterým by se snížila energetická závislost tohoto sektoru na tradičních zdrojích energií. "Pivovary dlouhodobě usilují o dosažení uhlíkové neutrality, prostřednictvím snižování energetické náročnosti výroby a přechodem na alternativní zdroje energií. V současné situaci je ale potřeba tento přechod urychlit," uvedla.

Průzkumu svazu se účastnilo 15 respondentů, z nichž jeden pivovar měl do deseti zaměstnanců, osm mělo 51 až 250 zaměstnanců a zbylých šest pivovarů mělo více než 250 zaměstnanců.