Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komické situace v tunelu Blanka. Kromě nehod se do tunelu se vydali chodci i zvěř

Tunel Blanka, kontroverzní zakázka Metrostavu v Praze
Tunel Blanka, kontroverzní zakázka Metrostavu v Praze
Foto: tunelblanka.cz

Praha - Pražský tunel Blanka je v provozu od 19. září 2015 a za tu dobu nebyla o neobvyklé situace nouze. Kromě nehod se do tunelu například vydaly dvě ženy s kočárkem, zaběhla se do něj i zvěř.

Bezpečnost v Blance hlídají speciální čidla. Při mimořádné události okamžitě upozorní dispečera, který situaci vidí na obrazovce. Systém mu chodce či nepojízdné vozidlo na monitoru označí. "V prosinci do něj vešly dvě ženy s kočárkem. To je věc, nad kterou zůstává rozum stát," řekl dnes novinářům Alexandr Butovič, ředitel společnosti Satra, která pro město tunel provozuje.

Celkem Satra eviduje 270 vstupů do tunelu, nejčastěji na Letné a Prašném mostě. "Vjezdy jsme opatřili značkami zákaz vstupu chodců. Pomohlo to ke snížení tohoto nebezpečného nešvaru, ale samozřejmě stoprocentně jej to neřeší," řekl Butovič.

Do tunelu se nevydávají pouze lidé. Rovněž se sem zaběhla zvěř, konkrétně zajíc, liška a lasička.

V tunelu zastavilo celkem 235 vozidel kvůli poruše, událo se tu 62 dopravních nehod a 53 autům došly v tunelu pohonné hmoty. V listopadu například v Blance zastavil jeden z řidičů, když s překvapením zjistil, že mu tady nefunguje navigace. Následně telefonoval do firmy o radu, co s tím.

Blanka způsobila problémy zejména u výjezdu na Prašném mostě a na Vítězném náměstí v Praze 6. Radnice si na zhoršenou dopravní situaci stěžuje řadu měsíců. Vedení radnice minulý týden vyzvalo magistrát ke splnění několika opatření, mimo jiné k uzavření výjezdu na Prašném mostě. Potíže s počtem aut má Praha 6 také v Patočkově ulici. Nárůst počtu vozů postihl také ulici V Holešovičkách na Praze 8, kde vzrostl po otevření tunelu o 16.000 aut denně. Radnice proto po městě požaduje, aby byla ulice zahloubena, nebo vedla tunelem.

Témata:  Tunel Blanka Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy