Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohonných hmot budou dál stagnovat. Změnu může přinést jen dohoda OPEC

Benzinky, ilustrační fotografie
Benzinky, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle analytiků budou ceny pohonných hmot v Česku do konce letošního roku spíše stagnovat. Zdražování by nastalo pouze v případě, že se země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Rusko domluví na snížení produkce ropy.

Neoficiální schůzka ministrů OPEC by se měla uskutečnit na konci září v Alžírsku. Největšími producenty ropy na světě jsou Rusko a Saúdská Arábie. Saúdská Arábie kartel OPEC vede, Rusko jeho členem není.

"Dohoda příliš pravděpodobná není. Následoval by značný růst cen ropy, který by pak táhl také cenu pohonných hmot," řekl ČTK analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by případná dohoda mohla vyhnat cenu ropy ze současných zhruba 46 až na 60 dolarů za barel. "Ceny pohonných hmot v ČR by se následně zvedly o 1,5 až dvě koruny za litr," uvedl Tomčiak.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák předpokládá, že cena ropy se bude do konce roku nadále držet v rozmezí 40 až 50 dolarů za barel. "Což pro koncového uživatele znamená, že nebude tankovat v průměru dráže než za 30 Kč za litr," podotkl.

Pokles cen pohonných hmot do konce roku očekává hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Benzin by podle něj měl zlevnit o 70 haléřů, nafta zhruba o 50 haléřů.

Mezi příčinami možného poklesu cen benzinu a nafty zmiňují analytici kromě pravděpodobného neschválení omezení těžby ropy i případné zpomalení globálního ekonomického růstu. "Tento vývoj by zatlačil cenu ropy dolů ke 40 dolarům za barel a ceny pohonných hmot v Česku by poklesly až o korunu," podotkl Tomčiak.

Cena pohonných hmot v Česku jednou z nejnižších v Evropě. Podle údajů společnosti Finlord je dráž než v ČR například na Slovensku nebo Rakousku. V Německu litr nafty stojí průměrně více než 30 korun a benzin téměř 36 korun. "Hlavním faktorem je parita kupní síly. Neočekávám, že by tento ukazatel rostl rychleji nad evropský průměr a s ním i marže dodavatelů a pumpařů. Levnější než v Německu u nás budou pohonné hmoty ještě hodně dlouho," dodal analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu)

Aktuálně se děje

2. května 2024 19:56

Kuleba připustil, že by Ukrajina mohla jednat s Ruskem o míru

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který proběhne v polovině června. Hostit ho má Švýcarsko, delegace z Moskvy se nezúčastní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy