Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U zubaře si připlatíme? Stomatologové zahájili kampaň kvůli penězům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Praha - Podle zubařů je stomatologická péče nedostatečné financována. Zahajují proto kampaň, která má na problémy upozornit. Ministerstvo zdravotnictví s výhradami nesouhlasí.

Zubaři se ke kampani připojí různým způsobem. Může to být i tak, že někteří lékaři přestanou nabízet péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, a nebudou přibírat nové pacienty. Symbolem kampaně má být zubní protéza, které se přezdívá klapačka.

"Dlouhá léta upozorňujeme politiky, zdravotní pojišťovny i pacienty na fakt, že úhrady některých výkonů ze zdravotního pojištění jsou hluboko pod náklady, které musíme vynaložit, abychom tyto druhy péče mohli našim pacientům s čistým svědomím poskytnout," uvedl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) si ale stomatologové vyjednali s pojišťovnami zvýšení úhrad pro příští rok o 2,5 procenta. "Proto protestu vyhlášenému dnes naprosto nerozumíme. Spíše by bylo možné v akci spatřovat začátek jakési předvolební kampaně některých představitelů České stomatologické komory před jejich nadcházejícím sjezdem," poznamenal Němeček. Chrz tvrdí, že navýšení by bylo potřeba alespoň desetiprocentní. Dohodu s pojišťovnami komora označila za "vrabce v hrsti".

Zubaři žádají buď navýšení úhrad ze zdravotního pojištění, nebo vyjmutí některých druhů zubní péče z veřejného zdravotního pojištění tak, že by si pacienti museli tyto úkony platit. Chrz zopakoval už dřívější požadavek zubařů, aby si pacienti platili plomby nebo také za léčbu kořenových kanálků a rovnání zubů u pacientů nad 18 let.

To ale ministerstvo odmítá. V dnešním prohlášení připomnělo, že zubaři poskytují "široké spektrum péče, která není hrazena ze zdravotního pojištění, takže pacienti za ošetření svého chrupu u zubaře nechávají nemalé částky".

Témata:  zubaři Svatopluk Němeček zdravotnictví

Aktuálně se děje

20. května 2024 19:25

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a absolutně nepřijatelný

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy