Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maximálně 90 milionů. Politické strany budou mít limity na volební výdaje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Politické strany a hnutí budou mít od příštího roku zavedeny limity na volební výdaje. Například za kampaň pro volby do Sněmovny budou moci utratit maximálně 90 milionů korun.

Limity zavádí novela volebních zákonů, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o podpisu informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

V případě krajských voleb je limit stanoven na sedm milionů korun na kraj. Kandidáti na senátora by nesměli dát za kampaň více než 2,5 milionu korun. Padesátimilionový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta. Zavedení limitů se nebude týkat komunálních voleb ani voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, byť plní roli krajského zastupitelstva.

Limity budou mít také nekandidující občané, sdružení nebo firmy, pokud by se volební stranu či kandidáta rozhodli podpořit. Pro ně bude u voleb do Sněmovny platit limit 1,8 milionu korun a nejvýše 50.000 korun na senátní obvod u voleb do horní komory. Nekandidující osoby se budou muset zaregistrovat u nově vznikajícího Úřadu pro dohled nad hospodařením stran.

Sněmovna ve vládní novele schválila úpravy, které mimo jiné mají zabránit tomu, aby se náklady na kampaň nekandidujících "třetích osob" nezapočítávaly do limitů kandidujících stran a hnutí bez jejich vědomí. Mohlo by se totiž stát, že by se do těchto limitů započítávala i negativní kampaň vedená proti těmto stranám.

Témata:  Miloš Zeman volby politické strany

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy