Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 nechce, aby mohly úřady přesouvat demonstrace

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Opoziční poslanci za TOP 09 a Starosty navrhují novelu shromažďovacího zákona. Podle nich by totiž policisté nebo úředníci neměli mít možnost přesunovat přímo na místě veřejné shromáždění na jiné místo.

Podle poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů tvrdí, že jde o výrazné posílení státu na úkor ústavně zaručeného práva.

Novou pravomoc získali úředníci a policisté nedávno schválenou změnou shromažďovacího zákona, která bude účinná od listopadu. Podle TOP 09 by tím do určité míry ztratil smysl proces ohlašování akcí na veřejných prostranstvích. Navíc by podle nich tato pravomoc mohla být velmi snadno zneužitelná například v předvolebním období či politické soutěži obecně.

Předkladatelé této novely chtějí upravit i pravomoc policistů shromáždění rozpustit. Kritizují to, že by o ukončení akce mohli rozhodnout i v případě, že by byl na místě přítomen úředník. Úředníci mohou shromáždění rozpouštět i podle nynějšího znění zákona. Policisté by ji měli mít podle poslanců za TOP 09 jen v případech, pokud by úředník na shromáždění nebyl.

Navíc by o právo ukončit akci měli podle jejich novely přijít zástupci krajských úřadů a ministerstva vnitra. „U těchto orgánů není k existenci pravomoci rozpustit shromáždění žádný důvod," tvrdí autoři předlohy.

Prezident Miloš Zeman už původní vládní novelu koncem července podepsal. Vedle úprav pravomocí úředníků a policistů zakotví například povinnost svolavatele akce být na místě jejího konání. Při ohlášení akcí budou muset svolavatelé předem nahlásit kontaktní údaje, aby se s nimi úřady mohly v případě potřeby co nejrychleji spojit.

Témata:  TOP 09 demonstrace zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy