Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka navrhuje úlevy pro obyvatele malých obcí

Marian Jurečka
Marian Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zaměstnanci v obcích do 500 obyvatel možná získají slevu 500 korun měsíčně na sociálním pojištění. Podnikatelé z těchto obcí, kteří zaměstnávají do deseti lidí, by mohli získat až dvoumilionový zvýhodněný úvěr.

Na některé z budoucích koaličních rad to navrhne ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podpora by činila až 2,3 miliardy korun ročně, oznámil dnes Jurečka na tiskové konferenci. Opatření by měla zabránit odchodu lidí z těchto obcí, kterých jsou asi 2000. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) opatření považuje za nesystémové.

Lidé, kteří v nejmenších obcích žijí a jsou v klasickém zaměstnaneckém poměru, by podle Jurečky mohli získat slevu na sociálním pojištění. "Nárok na slevu by ale měli pouze lidé, jejichž vyměřovací základ je nižší než 1,5násobek průměrné mzdy. Předpokládáme, že by se to mohlo týkat více než 386.000 obyvatel ze dvou tisíc obcí," prohlásil ministr. Podle Českého statistického úřadu průměrná mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí na 27.297 Kč.

Ministr nepředpokládá, že by lidé kvůli šesti tisícům korun ročně cíleně měnili adresy. Změna dokladů nebo řešení míst v mateřských školkách a další věci vázané na trvalé bydliště by podle něho za takové peníze nestály. Krátkodobě by podle Jurečky mohlo jít o výpadek peněz do státního rozpočtu, dlouhodobě díky zvýšení zaměstnanosti však ne.

Babiš dnes po tiskové konferenci na ministerstvu dopravy novinářům řekl, že Jurečkův návrh považuje za nesystémové řešení. "My stále máme deficitní důchodový účet. Neznám ten návrh, ale zdá se mi to, protože je to nesystémové," uvedl.

Témata:  obce Marian Jurečka vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy