Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v letecké dopravě? Vláda schválila strategický plán

Letiště V. Havla, terminál 1
Letiště V. Havla, terminál 1
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Tuzemská letiště odbaví za jediný rok o něco více cestujících, než je počet obyvatel Česka. Do dvaceti let by to však mohl být až téměř trojnásobek. Vyplývá to ze strategického dokumentu, který před pár týdny schválila vláda. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Takový nápor však nynější tuzemské letecké přístavy nezvládnou. Proto se musí poměrně radikálně přestavět, aby zvýšily svou kapacitu, upozorňuje list.

Navíc k současným pěti českým městům, která jsou již na mezinárodní civilní leteckou síť napojena, přibudou další. Největší ambice mají České Budějovice či středočeské Vodochody, které by mohly trochu odlehčit pražskému Letišti Václava Havla.

Rozsáhlá modernizace však čeká také letecké přístavy v Pardubicích, Karlových Varech, Brně, ale i v Praze, kde dnes odbaví téměř pětadevadesát procent všech cestujících v zemi a kde má do deseti let vzniknout úplně nová vzletová a přistávací dráha.

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) předpokládá, že v roce 2030 bude na pravidelných mezinárodních linkách celého světa přepraveno šest miliard cestujících. Před pěti lety to přitom bylo "jen" 2,7 miliardy lidí.

Tento nárůst se promítne i v Evropě, i když ne tak dynamicky jako v jiných částech světa. Nicméně dle expertů je možné, že počet cestujících v Česku stoupne na 27 milionů.

Témata:  Letiště Václava Havla Praha letiště Vodochody doprava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy