reklama

Neštěstí se stalo v srpnu 2013 v Rakoveckém údolí u Račic na Vyškovsku. Myslivec střílel na cíl, který se krátce před východem slunce jevil jako neidentifikovatelný tmavý předmět. Ve skutečnosti to nebyl srnec, jak předpokládal Kocián, ale těla trampů ve spacích pytlích tmavohnědé a tmavošedé barvy.

NS měl Kociánův případ na stole už podruhé. V létě 2015 zrušil původní rozsudek, který byl o čtyři měsíce přísnější a zahrnoval také těžké ublížení na zdraví. Mělo spočívat v psychické újmě druhého trampa, který byl svědkem kamarádovy smrti. Napodruhé už NS zmírněný rozsudek Okresního soudu ve Vyškově a Krajského soudu v Brně potvrdil. Dovoláním se zabýval v červenci bez veřejného jednání, nyní zpřístupnil odůvodnění.

Kocián ve druhém dovolání vyjádřil názor, že učinil vše, co učinit měl a mohl, aby střílel bezpečně. Nemohl prý předpokládat, že na posečeném poli budou trampové.

NS jeho argumenty nevyslyšel. "Pokud považoval cíl střelby za zvěř, vyhodnotil nejasnou situaci nesprávně a evidentně v rozporu s požadavkem zvýšené opatrnosti při střelbě. Pro obviněného bylo za dané situace snadno předvídatelné, že stejně dobře jako zvěř může být cílem, na který střílí, i jiný předmět včetně lidského těla," stojí v usnesení.