Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o zvěřinu mezi lidmi roste, letí jelení a divočáci

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Obchodní řetězce i kuchaři zaznamenávají dlouhodobě zvyšující se zájem o zvěřinu. Nejvíce se prodává jelení a srnčí maso, následují divočáci a daňci, řekla ČTK mluvčí řetězce Makro Romana Nýdrle. Poptávku po divočácích výrazněji nesnížila ani nákaza afrického moru prasat, která se objevila loni v červnu na Zlínsku. Leckde chystají restaurace na listopad a prosinec zvěřinové hody, nedostatkovým zbožím se podle nákupčích stávají zajíci.

Maso získávají mnozí od specializovaných obchodních firem. Jen někteří chovatelé či majitelé lesů obchodují přímo. "Vzhledem ke složité stávající legislativě nemůžeme prodávat zvěřinu přímo, ale přes výkupny, které od nás pravidelně zvěřinu odvážejí a dále překupují," uvedla mluvčí Lesů města Brna Monika Nezhybová.

Podle Lukáše Volfa, nákupčího zvěřiny jednoho z největších zpracovatelských závodů Bidfood, mají restaurace, ale i školní jídelny nebo nemocnice stále větší zájem o maso z volně žijících zvířat. "Zvěřina se stává třešničkou na dortu ve vrcholové gastronomii, je to přírodní produkt s vysokou dietetickou a etickou hodnotu," vysvětlil. Dodal, že na trhu je ale málo zajíců. Podle něj nemají kvůli ubývajícím remízkům úkryt před svými přirozenými predátory, jako jsou právě i divoká prasata.

Prodej zvěřiny hlavně na podzim a v zimě potvrzuje i mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. "Nejvíce se prodává maso na guláš a zvěřinové speciality," uvedl.

Některé restaurace mají zvěřinu na jídelním lístku celoročně, jiné měly zvěřinové hody v říjnu, jinde je teprve chystají. Podle prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslava Kubce je mladý divočák nejlepší s červeným zelím a bramboráčky, na staršího je třeba kvůli samčímu pachu česnek nebo divoké koření.

"Na mladé prasátko bych určitě volil úpravu hodně po česku," uvedl Kubec. Kromě varianty s bramboráčky je podle něj také vhodným receptem pečení mladého divokého selete na kořenové zelenině, tedy celeru, mrkvi, petrželi a cibuli s divokým kořením, a na slanině. Sám sice není příznivcem sladkých omáček, jako je šípková, ale zná restaurace, které si přímo do nabídky píšou "se šípkovou nebo se zelím".

"Když je to starý kanec, tak ten typický zvěřinový pach z divočáka je znát, je třeba k tomu volit správnou úpravu - buď s česnekem nebo s divokým kořením, kdy eliminujeme pach toho divokého zvířete," připomíná kuchař. Bažanty pak v domácí úpravě doporučuje nadívat tak, aby maso nebylo suché, nejdříve je třeba ho podusit a až následně dopékat na kýženou barvu.

Témata:  maso zvířata myslivci

Související

Aktuálně se děje

18. ledna 2025 9:55

Leon Tsoukernik po kolapsu bojuje o život. Policie prozradila novinky

Příbuzní Leona Tsoukernika a jeho přátelé, včetně těch slavných, se zajímají především o jeho zdravotní stav a doufají v zázrak. Nesmí se však zapomínat, že kolaps známého podnikatele, respektive okolnosti události, řeší i policie. Jak pokročilo vyšetřování? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Důchody a další nová taxa. Poště se bude platit za valorizační oznámení

Důchodová reforma přináší řadu změn a jedna z nich se týká i valorizačního oznámení. Od příštího roku bude vždy k dispozici v elektronické podobě, a to v datové schránce či na ePortálu ČSSZ. S doručením na adresu se sice přímo nekončí, ale bude možné pouze po podání žádosti a na náklady klienta. Lidé narození před rokem 1955 nadále nic platit nebudou.