Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán Vorotnikova do Ruska zřejmě vydat nechce

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nepovažuje za pravděpodobné, že by umělce a disidenta Olega Vorotnikova vydal do Ruska. Upozornil však, že zatím neviděl jeho spis. Pelikán to dnes řekl ČTK.

Na Vorotnikova vydalo Rusko mezinárodní zatykač kvůli aktivitám výtvarné skupiny Vojna, české úřady s ním i s jeho manželkou Natalijou Sokolovou zahájily vydávací řízení. Vorotnikova, který požádal o politický azyl ve Švýcarsku, zadržela v neděli česká policie.

O vydání do cizího státu rozhoduje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Jejich názorem se ale ministr řídit nemusí.

"Zatím se k tomu nemůžu vyjádřit, protože jsem ještě neviděl spis. Nicméně podle toho, co o té věci zatím vím, se mi nejeví pravděpodobné, že bych v tom spisu objevil něco, na základě čeho bych ho (Vorotnikova) vydal," řekl Pelikán.

Pražský městský soud ve středu rozhodl, že Vorotnikova nepošle do vazby. Slíbil, že se vydávacímu řízení nebude vyhýbat, a dokud neskončí, zůstane v Česku. Původně manželé chtěli azyl ve Švýcarsku, podle ihned.cz ale žádost stáhnou. "Požádáme o politický azyl v České republice a budeme usilovat o to, aby zde mohl dlouhodobě zůstat a nebyl vydán do Ruska," řekl webu Vorotnikův advokát Radim Kozub.

 

Témata:  Robert Pelikán Oleg Vorotnikov Rusko

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy