reklama

Pražský hrad obdržel písemné zdůvodnění rozsudku minulý pátek, na omluvu dostal od soudu sedmidenní lhůtu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček naznačil, že kvůli dovolání omluvu nezveřejní, ačkoli rozhodnutí nabylo právní moci. "Pokud žádáte o odklad, tak žádáte o odklad, věc je zcela jasná, pane redaktore," napsal ČTK v textové zprávě. Nejvyšší soud je žádán o odklad, vyčkáme jeho rozhodnutí, dodal.

Kancelář prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že nenapadá samotné odůvodnění soudu po věcné stránce ohledně hodnocení Peroutkova života a díla v letech 1938-1939. "Toto odůvodnění považujeme za brilantní," stojí v tiskové zprávě. K dovolání vede kancelář skutečnost, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob.

Omluvu za dehonestující výroky měl Hrad podle rozsudku ze začátku září zaslat Kaslové dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc ji má po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se měla Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident připsal článek o Hitlerovi a některé výroky Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka článek nenapsal a že autorem citátu "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky" je novinář Jan Stránský.

Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však Zemana částečně zastal. Omlouvat se nemusí za tvrzení o výroku s vlky ani za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.