Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrana vypsala zakázku na pušky pro přesnou střelbu

Ministerstvo obrany
Ministerstvo obrany
Foto: Hyundai

Praha - Ministerstvo obrany vypsalo zakázku na nákup pušek pro přesnou střelbu. Pořídit jich chce 238. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by zbraně měly dostat jednotky 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády. Nahradí dosluhující Dragunovy. Hodnotu zakázky ministerstvo ve věstníku neuvedlo, v minulosti byla odhadována na více než 100 milionů korun.

Ministerstvo chce zbraně ráže 7,62 nakoupit včetně denních a nočních zaměřovačů a příslušenství. Vítězná firma by je měla dodat v příštím roce.

Nové pušky nahradí zastaralé sovětské Dragunovy, jejichž konstrukce vznikla v 60. letech a které nejsou vybaveny noční optikou. Do československé armády se dostaly v 80. letech.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky zbraně

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy