Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čapí hnízdo neohrozilo ANO, stále vede s náskokem. Jak jsou na tom další strany?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Podle nového průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi se kauza Čapí hnízdo nepodepsala na preferencích voličů. Hnutí ANO se stále drží ve vedení a pokud by se volby konaly nyní, získalo by 28,5% hlasů.

Březnový model ale ukazuje druhý největší naměřený počet příznivců ČSSD od února 2014. Sociální demokracie si polepšila o 4,5 procentního bodu na 21,5 procenta. Překonává tak i výsledek z posledních sněmovních voleb.

KSČM preferencích ztratila 2,5 procentního bodu a jen těsně si udržela třetí místo ve volebním modelu s 9,5 procenty. ODS má momentálně 9 procent. TOP 09 dosahuje sedmi procent, což je nejnižší naměřená hodnota od začátku měření. Vládní lidovci by dostali šest procent.

Jiná strana by se do Sněmovny neprobojovala. Úsvit má čtyři procenta, Zelení 3,5 procenta. SPD a Piráty by volil stejný počet lidí - 2,5%.

Ochota jít k volbám má dlouhodobou tendenci růst. V březnu ale průzkum ukázal nejvyšší hodnotu od začátku měření v únoru 2014, uvedla Česká televize. K volbám by přišlo 71 procent lidí. Polovina všech dotázaných by přišla určitě. Naopak svým nezájmem si bylo jistých 17 procent respondentů.

Témata:  volební preference průzkumy volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy