Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mráz udeřil ve velkém. Ničí švestky i meruňky

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Slivovice, ale i meruňkovice bude letos méně. Dubnové mrazy na jihu a východě Moravy způsobily, že na mnoha místech vůbec není co pálit. Meruňky se neurodily skoro žádné a švestek je méně než jindy. Podobná situace je také u třešní a jablek.

Někteří Moravané jezdí do pálenice každým rokem a stráví tam téměř celý den. Letos budou mít vypáleno už po několika hodinách. Přivezli totiž mnohem méně zkvašeného ovoce než v jiných letech.

Tak špatnou sezónu nepamatuje ani žena, která slivovici pálí desítky let. Některé pálenice na Zlínsku letos provoz vůbec nezahájily. Jinde se sice pálí sedm dnů v týdnu, ale objednávky mají jen do konce prosince.

I v pálenici o kus dál slivovice teče jen občas. Stačila jediná mrazivá noc v dubnu a stromy přišly o většinu květů. Někteří proto nechávají zkvasit ovoce, které pořídili jinde. Jiní ale vystačí s málem.

Je docela dobře možné, že věhlas moravské slivovice budou letos zachraňovat švestky z Čech.

Témata:  alkohol ovoce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy