Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stabilizace zdravotnictví? Samotná valorizace nepomůže, tvrdí šéf VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna
Všeobecná zdravotní pojišťovna
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Pravidelná automatická valorizace plateb za státní pojištěnce není základním klíčem, který by stabilizoval financování zdravotnictví. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Zdeněk Kabátek.

V případě ekonomického poklesu podle něj nemůže zdravotnický systém "udržet nad vodou". Prosazení pravidelné valorizace požaduje Česká lékařská komora (ČLK), které ho ve čtvrtek slíbil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Němeček ve čtvrtek na mimořádném sjezdu ČLK v Praze řekl, sociální demokracie ve vládě automatické valorizace prosadí. S opatřením nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), kabinet projednávání Němečkova návrhu koncem srpna přerušil. Komora požaduje, aby se platby státu postupně zvyšovaly s nárůstem vyměřovacího základu z 25 na 50 procent průměrné mzdy.

Kabátek dnes uvedl, že jako od ředitele pojišťovny od něj nelze čekat, že se bude růstu příjmů vymezovat. Valorizaci však nepovažuje za jediný základní klíč k řešení. "Je potřeba vnímat i jiné aspekty, růst ekonomiky nemusí být časově neomezený," řekl.

Témata:  zdravotnictví VZP

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy