Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pomoci Čechům? Dienstbier vysvětlil nový nápad

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Novela insolvenční zákona má pomoci lidem, kteří se dostali do dluhové pasti. Podle ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera se v dnešní době nedokáží dluhů zbavit statisíce Čechů. "Měli bychom jim umožnit oddlužení, pokud něco obětují," říká.

Obvodní soud pro Prahu 7 vynesl minulý týden přelomový rozsudek v kauze prodejců řečených šmejdů. Smlouva je podle soudu neplatná, protože jednání s žalované strany bylo v rozporu s dobrými mravy. "Pokud se porušují pravidla, která jsou v zákoně na ochranu spotřebitelů, tak je dobře, pokud soud poskytne ochranu poškozeným," říká v Českém rozhlasu ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier.

Chválí také novelu zákona, která zakazuje platit za zboží přímo na předváděcích akcích a sedm dní po nich. "V této oblasti se postupně zpřísňuje úprava tak, aby doopravdy byla práva osob, proti kterým jednání směřuje, chráněna," podotkl.

Novela insolvenční zákona má nově pomoci těm, kteří se dostali do dluhové pasti. K oddlužení by se totiž měli dostat i ti, kteří nejsou schopni uhradit 30 procent svých dluhů.

"Po této změně dlouho volám, považuji to za zásadní změnu, která je nezbytná k tomu, aby se statisíce lidí potencionálně mohli vrátit do normálního života, a zároveň aby byla chráněna práva věřitelů," hodnotí ministr.

"Máme statisíce lidí, kteří se nadosmrti nedokáží svých dluhů zbavit za stávajících podmínek," upozornil s tím, že oddlužení musí být umožněno lidem za předpokladu, že pro to něco obětují. Po dobu 7 let budou muset plnit přísné, až drsné podmínky oddlužení.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier dluhy

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy