Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici začali nastiňovat témata pro parlamentní volby 2017

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ještě ani neproběhly letošní podzimní volby do krajů a senátu a už se pomalu začínají rýsovat témata pro parlamentní volby v roce 2017. V nich budou své posty obhajovat mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Dva dny před krajskými a senátními volbami, 5. října, bude vláda rozhodovat o zvýšení minimální mzdy na 11.000 korun. Během měsíce kabinet již navýšil platy učitelům a ostatním zaměstnancům ve školství, zdravotníkům, úředníkům, policistům, vojákům, celníkům a dalším zaměstnancům státu. Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL také ohraničila věk pro odchod do důchodu a shodla se na valorizaci penzí na nejvyšší úrovni, které může dosáhnout bez souhlasu Parlamentu.

Předvolební kampaň letos kopírovala harmonogram skládání rozpočtu a také vývoj státní pokladny. Přes počáteční nesouhlas Babiš nakonec na tyto požadavky našel potřebné miliardy.

Naposled Češi volili poslance 25. a 26. října 2013, v podobném termínu zřejmě prezident vyhlásí i příští hlasování. Přes ostré výroky na své koaliční partnery se lídři vládní stran shodují, že dovládnou v řádném termínu. Nestane-li se něco neočekávaného, kampaň znovu vyjde na období skládání státního rozpočtu.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) už nyní naznačila, že i příští rok by mohl kabinet důchody zvednout o 2,7 procenta. Od ledna 2018 by tak penzisté dostali více než v průměru 308 korun, o které si polepší od ledna 2007.

Školské odbory žádají, aby v letech 2018 až 2020 rostly učitelské platy o 15 procent ročně. Celkem by si to podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) vyžádalo 47 miliard navíc.

O takzvaných výdajových rámcích se bude rozhodovat už na jaře jako letos, kdy vláda například rozhodla, že stát za děti, důchodce nebo nezaměstnané odvede příští rok na zdravotní pojištění o 3,6 miliardy korun víc než letos, aby mohly mimo jiné vzrůst platy. Nebo že přidá na vědu a výzkum.

Stále v jednání je také zřejmě požadavek ČSSD na převedení základních potravin do nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) a související plán na snížení DPH u výčepního piva, jak ho prosazuje ministr Babiš.

Na pozadí ekonomického vývoje se bude debatovat se zaměstnavateli. Sobotka avizoval, že je připraven jednat o navyšování minimální mzdy, jak si přejí odbory. Pro rok 2018 to má být nejméně dalších 500 korun.

Témata:  volby vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy