Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dostávají vojáci halal polévku? Ministerstvo prozradilo víc

Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Poslankyně ODS Jana Černochová tvrdí, že Armáda České republiky chce vojákům podávat nudlovou polévku označenou jako halal. Na její slova zareagovalo ministerstvo obrany, které tvrdí, že se nic takového nechystá.

"Opravdu naše armáda hodlá 'vyživovat' naše vojáky na vojenském cvičení vietnamskou kuřecí polévkou v halal verzi? Ostudné. Zavřela bych provianťáka na týden do ubikace a dávala mu ji každý den. Proboha, proč halal? Uniklo mi něco, nemají společné alianční cvičení s Turky? Tak tohle se fakt zásobovačům hodně nepovedlo!" napsala na svém facebookovém profilu Černochová.

Dodala, že jí nejde pouze o to, že je polévka halal. "Nemluvě o tom, že výživová hodnota je mizerná a pro vojáky zcela nevhodná. Nutričně i ideologicky.. Neprovokuju, prostě se to tak sešlo, vařím si další kýbl domácího kuřecího vývaru na pošramocený žaludek a jsem pěkně vytočená," napsala poslankyně.

Resort obrany v reakci na její slova uvedl, že centrálně jsou pro potřebu operačních zásob pořizovány k zajištění studené stravy pro příslušníky AČR pouze Bojové dávky potravin (BDP), které předmětnou polévku neobsahují. Objednávání jiných druhů studené stravy si ale podle vyjádření ministerstva řeší vojenské útvary a zařízení ve své gesci samy a potraviny jsou jim dodávány z běžné distribuční sítě v ČR. 

Tyto polévky podle resortu obdržel mezi ostatními položkami 41. mechanizovaný prapor od cateringové společnosti decentrálním způsobem na základě uzavřené smlouvy o zajištění stravování, jejíž součástí je i dodání potravin na cvičení. "Polévka byla v soupisu, který byl předložen útvaru, deklarována jako: kuřecí polévka instantní," píše ministerstvo na sociální síti.

Jedním dechem ale dodává, že v současné době se tyto polévky ve skladu 41. mechanizovaného praporu už nenachází a na základě jednání útvaru s dodavatelem mu ani dále nebudou dodávány.

Témata:  Ministerstvo obrany České republiky Jana Černochová Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy