Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Anarchista Ignačák byl po roce a čtvrt propuštěn z vazby

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - Anarchista Martin Ignačák, který je obžalován z přípravy útoku zápalnými lahvemi na vlak převážející vojenský materiál, byl propuštěn z vazby. Strávil v ní přes rok a čtvrt, což nedávno kritizoval Ústavní soud.

Informaci Českého rozhlasu potvrdil mluvčí pražského vrchního soudu Jan Fořt. Podle ČTK už Ignačák vazební věznici opustil.

Vrchní soud rozhodl na základě nálezu Ústavního soudu. ÚS minulý týden rozhodl, že soud chyboval, když změnil rozhodnutí městského soudu a ponechal Ignačáka ve vazbě.

Anarchista byl ve vazbě kvůli obavě vyšetřovatelů z útěku a skrývání před trestním stíháním. V minulosti soudu neúspěšně předložil písemný slib, záruku sestry a návrh, že by pravidelně docházel k probačnímu úředníkovi.

Ignačák a další aktéři případu obžalobu odmítají, cítí se nevinní. Kauzu považují za výsledek policejní provokace. Tvrdí, že žádný útok zápalnými lahvemi neplánovali. Třem z pěti obviněných hrozí až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Zbývající dvě ženy před soudem stanuly, protože o plánech skupiny věděly a nenahlásily to policii.

Témata:  anarchisté vazba věznice

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.