Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO je stabilní, předběhlo ČSSD. Jak si vedou ostatní? Čtěte nový průzkum

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Cebtrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) tradičně zjišťovalo podporu politických stran a ochotu zúčastnit se parlamentních voleb. V čele je nadále hnutí ANO, došlo ke změnám mezi pravicovými stranami.

Pokud by se v září 2016 konaly volby do Poslanecké sněmovny, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 59 % občanů ČR ve věku od 18 let.

Podle volebního modelu vytvořeného na základě stranických preferencí respondentů, kteří se hodlají voleb zúčastnit a kteří uvedli, že by volili některou stranu, by se do Sněmovny dostalo 6 stran.

Volební model vychází z aktuálních stranických preferencí a simuluje reálné rozvržení voličských hlasů v hypotetických volbách. Do souboru jsou však zařazeni pouze ti dotázaní, kteří deklarovali volbu nějaké strany a zároveň uvedli, že by se voleb zúčastnili (tj. v dotazu na volební účast zvolili varianty „rozhodně ano" a „spíše ano").

ANO: 28,5%

ČSSD: 23%

KSČM: 15%

ODS: 9,5%

Lidovci: 6,5%

TOP 09: 6,5%

Zelení: 2,5

SPD: 2,5%

Piráti: 2%

Úsvit: 1%

Témata:  volební preference průzkumy volby

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy